OTV, amendat pentru emisiunea Oanei Zăvoranu

CNA a decis, joi, să amendeze cu 25.000 de lei postul OTV, pentru emisiunea "Oana Zăvoranu Show" din 28 septembrie, pentru încălcarea dreptului persoanei la propria imagine şi a legislaţiei audiovizuale privind protecţia minorilor.

565 afișări
Imaginea articolului OTV, amendat pentru emisiunea Oanei Zăvoranu

OTV, amendat pentru emisiunea Oanei Zăvoranu (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a analizat, în şedinţa de joi, emisiunea "Oana Zăvoranu Show" difuzată pe 28 septembrie de OTV. Emisiunea a fost difuzată, între orele 17.30 - 20.50, şi a cuprins comentarii pe subiecte din lumea mondenă şi momente muzicale şi umoristice.

Potrivit CNA, la începutul emisiunii, Oana Zăvoranu a făcut o referire la conflictul pe care îl are cu Şerban Huidu, folosind un limbaj injurios. Ea a spus despre Huidu că este "porcuşor isteric", "bezmetic", "dement", "animal" etc.

În aceeaşi emisiune, invitată în studio, Nikita a avut o discuţie prin telefon cu Sexy Brăileanca, limbajul folosit fiind unul vulgar.

Un alt subiect despre care s-a discutat în emisiune a fost legat de publicarea unor fotografii în care Mihai Bendeac şi iubita lui se aflau în ipostaze intime. În acest context, pe ecran au fost postate respectivele imagini. Totodată, în emisiune a fost difuzată şi o piesă cu versuri nepotrivite cu ora de difuzare, la care aveau acces copiii.

Potrivit lui Ioan Onisei, vicepreşedintele CNA, sunt două categorii de încălcări ale legislaţiei audiovizuale în cazul acestei emisiuni. "Pe de o parte, protecţia minorilor - la această oră n-ar fi trebuit difuzat cântecul acela -, iar a doua categorie de încălcări ar fi cele reglementate de art. 42, alin. 4 din Cod (...) moderatorul foloseşte un limbaj injurios", a spus Onisei.

"E foarte grav. Dincolo de limbaj rămân acele fotografii pe ecran", a mai spus Onisei.

El a propus amendarea postului OTV cu 50.000 de lei, pentru încălcarea art. 39 din Legea audiovizualului, potrivit căruia "(1) Este interzisă difuzarea, în cadrul serviciilor de programe de televiziune şi de radiodifuziune, de programe care pot afecta grav dezvoltarea fizică, mintală sau morală a minorilor, în special programele care conţin pornografie sau violenţă nejustificată", şi a art. 42, alin. 4 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual - "Realizatorii emisiunilor au obligaţia să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă împotriva altor persoane".

"Sunt aspecte care ţin de protecţia minorilor, dar şi aspecte care ţin de dreptul persoanei la propria imagine", a spus Răsvan Popescu, preşedintele CNA.

"Această emisiune nu are ce căuta pe un post de televiziune", a afirmat şi Mihai Mălaimare, membru al CNA.

"Avem din nou acest fenomen care este din ce în ce mai răspândit în audiovizual, repetarea unor imagini. Cine pune mâna pe nişte imagini scandaloase le repetă, le repetă, le repetă", a spus şi Christian Mititelu. El a propus amendarea postului OTV cu 25.000 de lei.

În urma votului membrilor Consiliului, propunerea lui Christian Mititelu (amendă de 25.000 de lei) a primit suficiente voturi pentru a fi aplicată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici