Panama Papers: tablou de Modigliani, estimat la 25 de milioane de dolari, regăsit la Geneva

David Nahmad, membru al unei prestigioase familii de "negustori" miliardari de opere de artă ar deţine tabloul "L'Homme assis appuyé sur une canne", pictat de Amedeo Modgliani, printr-o jonglerie financiară dezvăluită în ancheta ulterioară devoalărilor din Dosarele Panama, transmite Le Figaro.

3000 afișări
Imaginea articolului Panama Papers: tablou de Modigliani, estimat la 25 de milioane de dolari, regăsit la Geneva

Panama Papers: tablou de Modigliani, estimat la 25 de milioane de dolari, regăsit la Geneva

Potrivit publicaţiei Le Monde, David Nahmad deţine tabloul "L'Homme assis appuyé sur une canne", pictat de Amedeo Modgliani.

Opera de artă a fost subiectul unui litigiu încă de pe vremea ocupaţiei Parisului de nazişti în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Tabloul reprezintă portretul lui Georges Menier, celebrul ciocolatier parizian care a trăit între 1880 - 1933. Pânza este estimată la preţul de 25 milioane de dolari.

Tabloul i-a fost furat lui Oscar Stettiner, un colecţionar de artă evreu care a fugit din capitala Franţei în 1939. Dispărut fără urmă în timpul războiului, tabloul va reapărea pe piaţa de artă în 1996 - adică 50 de ani mai târziu - într-o licitaţie la casa Christie's. O mică societate din Panama, International Art Center, a achiziţionat-o pentru 3.2 milioane de dolari americani.

Philippe Maestracci, fiul şi moştenitorul colecţionarului care deţinea tabloul pe vremea războiului, acuză cu obstinaţie familia Nahmad, unii dintre cei mai faimoşi de pe piaţa colecţionarilor de artă, că a deţinut ilegal tabloul furat.

Această familie multimiliardară şi-a strâns avere în principal din comerţul cu opere de artă. Colecţia lor, estimată la aproximativ 4.500 de opere de artă, dintre care 300 sunt opere de Picasso, este depozitată la Geneva, într-un loc unde proprietarii sunt scutiţi de taxe vamale şi de TVA. Potrivit revistei Forbes, colecţia familiei Nahmad este evaluată la 4 miliarde de dolari.

În justiţie, familia Nahmad a afirmat că tabloul nu le aparţine lor, ci este proprietatea companiei offshore, International Art Center. Dupa dezvăluirile din scandalul Panama, se pare că proprietarii companiei International Art Center sunt nimeni alţii decât cei din familia Nahmad.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici