Patru membri CNA acuză presiuni politice ale lui Ponta. Ceilalţi membri îi acuză că protejează OTV

Narcisa Iorga, Valentin Jucan, Ioan Onisei şi Mircea Deacă au refuzat să discute, în şedinţa de joi a CNA, cazul OTV, post care a continuat campania electorală şi duminică, în ziua votării, Iorga spunând că acest caz este analizat la "presiunea politică" a premierului Victor Ponta.

646 afișări
Imaginea articolului Patru membri CNA acuză presiuni politice ale lui Ponta. Ceilalţi membri îi acuză că protejează OTV

Patru membri CNA acuză presiuni politice ale lui Ponta; ceilalţi membri îi acuză că protejează OTV (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax foto)

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) ar fi trebuit să analizeze, joi, la punctul al treilea de pe ordinea de zi, rapoarte ale Direcţiei Monitorizare din CNA cu privire la emisiunile difuzate la posturile de televiziune şi radio centrale în campania pentru alegerile parlamentare, în perioada 3 - 9 decembrie, şi reclamaţii privind emisiunile din campanie.

La momentul începerii discuţiei la acest punct, la şedinţa CNA nu participa Gelu Trandafir, unul dintre membrii Consiliului, care a fost însă prezent la prima parte a şedinţei de joi.

Totodată, Valentin Jucan a spus că nu vede de ce membrii CNA ar mai analiza acum rapoarte care nu au fost analizate săptămâna trecută în şedinţele Consiliului. "Vom constata că doar OTV a încălcat legislaţia", a spus revoltat Jucan.

În schimb, Cristina Trepcea, un alt membru al CNA, a spus că OTV a continuat campania electorală şi duminică, în ziua votării, până la închiderea urnelor, fiind încălcată grav legislaţia audiovizualului.

"Ce a făcut OTV nu se compară cu ce au făcut celelalte televiziuni niciodată. Cei de la OTV au arătat că, pentru ei, Legea audiovizualului nu există. Nu avem cum să comparăm ceea ce se întâmplă la OTV - ceea ce s-a întâmplat duminica asta îi singularizează dincolo de orice fel de comparaţie - cu ceea ce se face la celelalte televiziuni", a spus Cristina Trepcea.

Acţionarul principal al postului OTV este Dan Diaconescu, care a fost şi candidat pentru un mandat de deputat în Colegiul 6 Târgu-Jiu. Diaconescu l-a avut drept contracandidat pe Victor Ponta.

Totuşi, Narcisa Iorga a susţinut că preocuparea CNA faţă de OTV este "una în nişte conjuncturi nu tocmai corecte".

"Vreme de doi ani de zile, între 2010 şi 2012, OTV a făcut publicitate politică în afara campaniei şi a primit sancţiuni minore. Am permis publicitate politică deşănţată, am încercat să luăm măsuri doar în 2012, când anumite forţe politice au început să fie deranjate. Câtă vreme premierul României vine şi trage de urechi CNA că nu sancţionează OTV, mi se pare că e o presiune politică evidentă. Eu o să refuz să discut cazul OTV", a spus Narcisa Iorga.

Ea a propus ca, în cazul în care restul membrilor CNA vor dori să fie discutat cazul OTV, să analizeze şi "câte ore de publicitate politică, mascată sau nemascată", s-a făcut la alte posturi private naţionale de televiziune. Iorga a mai spus şi că, luni seară, în emisiunea moderată de Mihai Gâdea la Antena 3, şeful de campanie al USL (Liviu Dragnea, n.r.) a transmis "mulţumiri pentru felul în care Antena 3 a ajutat USL să ajungă la putere".

În schimb, Răsvan Popescu a spus că CNA trebuie să îşi facă datoria şi să analizeze ultimele zile de campanie, "indiferent de cine ce spune". "OTV este un caz singular, în care s-a făcut campanie până la închiderea urnelor", a spus Popescu.

El i-a reproşat Narcisei Iorga şi faptul că nici duminică, în ziua votului, CNA nu a putut să ia vreo decizie în cazul OTV, întrucât Iorga "a spart" cvorumul Consiliului.

"Eu am încercat să convoc o şedinţă duminică, iar, când am reuşit să aduc opt colegi, aţi plecat", a spus Popescu.

"Eu am plecat după ce dumneavoastră aţi refuzat să discutăm toate televiziunile în ziua votului", a spus Iorga, ridicându-se de pe scaun cu intenţia de a părăsi şedinţa de joi a CNA.

"O dată în plus plecaţi ca să nu sancţionăm un post care a făcut campanie până în ultima clipă", i-a spus, în schimb, Răsvan Popescu, fapt care a făcut-o pe Iorga să-i răspundă: "Dumneavoastră aţi spus întotdeauna că nu se pot lua decizii în ziua votului (...) Duminică au venit la CNA colegi care nu au mai venit niciodată în ziua votului". De asemenea, ea i-a reproşat lui Popescu că întotdeauna acesta a votat pentru "sancţiunea cea mai mică" la OTV.

Răsvan Popescu a respins însă această afirmaţie, spunându-i Narcisei Iorga că a votat "pentru înjumătăţirea licenţei la OTV", una dintre cele mai grave sancţiuni care poate fi aplicată unei televiziuni, potrivit legislaţiei audiovizualului.

Ulterior, Narcisa Iorga a părăsit sala de şedinţe a CNA spunând că va transmite "o scrisoare publică" către Victor Ponta, în care va prezenta modul în care a votat de-a lungul timpului împotriva OTV, ca să nu mai poată fi acuzată că nu vrea să discute acest caz.

Imediat după ce Narcisa Iorga a părăsit sala de şedinţe, şi Valentin Jucan a plecat din şedinţa CNA. Acest fapt l-a făcut pe Răsvan Popescu, preşedintele CNA, să spună că aceştia încearcă "să paralizeze orice discuţie" despre OTV.

Pe de altă parte, deşi a rămas în sala de şedinţe, Ioan Onisei, vicepreşedinte al CNA, a cerut amânarea discutării cazului OTV până când Consiliul va putea să monitorizeze toate încălcările de la toate televiziunile din ultima parte a campaniei electorale. "Nu avem monitorizările la celelalte posturi, iar eu am constatat numeroase încălcări", a spus Ioan Onisei.

În schimb, Răsvan Popescu i-a răspuns: "Avem tot ce ne trebuie". El a precizat, totodată, că Departamentul de Monitorizare a făcut rapoarte cu privire la modul în care a fost reflectată ultima parte a campaniei la toate televiziunile şi radiourile centrale, nu doar la OTV.

Ulterior, şi Mircea Deacă a părăsit sala de şedinţe a CNA, spunând doar: "Va fi boicot".

După plecarea lui Deacă, şedinţa CNA nu a mai putut continua, întrucât nu a mai existat cvorumul necesar. Şedinţele CNA se pot desfăşura numai în prezenţa a minimum opt membri ai Consiliului. Însă la şedinţa CNA de joi au rămas doar Lorand Turos, Ioan Onisei, Răsvan Popescu, Christian Mititelu, Cristina Trepcea, Constantin Duţu şi Mihai Mălaimare.

"Se face tot efortul pentru a se bloca orice sancţiune la OTV. Important este obiectivul strategic de paralizare a şedinţelor Consiliului", a subliniat Răsvan Popescu.

"Nu poţi să vorbeşti despre reguli, despre reglementări.... Noi ne-am strâns duminică, am avut cvorumul legal de opt, dar cvorumul a fost descompletat de doamna Narcisa Iorga, care, brusc, a constatat că are altceva de făcut", a spus şi Cristina Trepcea. Trepcea a mai spus că încălcarea legislaţiei audiovizualului de către OTV a fost atât de gravă, încât ea "s-ar fi văzut obligată să ceară suspendarea licenţei acestui post", însă nu a avut cum să facă acest lucru nici duminica trecută şi nici în ziua de joi, din lipsa cvorumului CNA.

"Este un blocaj din care, probabil, nu vom ieşi decât odată cu noua structură a CNA. Mai are sens să venim la serviciu?", a spus şi Răsvan Popescu, referindu-se la faptul că mandatele mai multor membri ai CNA expiră pe 21 decembrie, aceştia urmând să fie înlocuiţi.

"Se poate vorbi despre delaţiune", a spus şi Mihai Mălaimare, referindu-se la decizia membrilor CNA care au părăsit şedinţa sau care au refuzat discutarea cazului OTV.

Ioan Onisei a subliniat, însă, că el vrea discutarea cazului OTV, dar a cerut discutarea acestuia împreună cu monitorizările tuturor celorlalte televiziuni.

Însă, Răsvan Popescu i-a spus lui Ioan Onisei că vrea "să tergiverseze luarea unei măsuri" în cazul OTV.

După suspendarea şedinţei de joi a CNA, Ioan Onisei a furnizat agenţiei MEDIAFAX o statistică potrivit căreia, începând din anul 2006, CNA a aplicat OTV un număr total de 253 de sancţiuni, dintre care cele mai grave au fost:

  • opt sancţiuni de suspendare a emisiei postului pentru câte 10 minute

  • şase sancţiuni de suspendare a emisiei postului pentru câte 3 ore şi trei sancţiuni de reducere a licenţei postului

În schimb, potrivit aceleiaşi statistici, Antena 3 a primit din 2006 până în prezent un număr total de 155 de sancţiuni de la CNA.

După suspendarea şedinţei CNA, Răsvan Popescu a declarat pentru presă: "După ce s-a încercat şi s-a reuşit paralizarea unor măsuri chiar în ziua votului, când OTV făcea campanie în mod deschis până la închiderea urnelor - şi s-a reuşit prin retragerea domnei Iorga -, astăzi ne confruntăm cu o situaţie similară prin retragerea domnului Deacă şi doamnei Iorga, astfel încât suntem în situaţia în care nu s-a luat nicio măsură. S-au constatat o serie de derapaje la o serie de posturi, s-a constatat încălcarea flagrantă a legii de către OTV, în sensul de a face campanie în toată ziua votului, şi colegii consideră că e mai bine să paralizeze lucrările Consiliului decât să ia o măsură".

Discuţiile din şedinţa de joi a CNA vin după ce, într-un comunicat remis duminică agenţiei MEDIAFAX şi semnat de Răsvan Popescu, se spunea că OTV a continuat campania electorală şi în ziua votării, fapt interzis de legislaţia audiovizualului, unele abateri de la prevederile legislaţiei în vigoare fiind constatate şi la alte posturi TV.

Pe de altă parte, premierul Victor Ponta a declarat, luni, că, în calitate de deputat, va solicita CNA să aplice legea pentru toate televiziunile, el arătând că încălcarea tuturor regulilor de către o singură televiziune, în condiţiile în care celelalte le respectă, denotă existenţa unui regim discreţionar. Ponta a făcut această declaraţie fără a evoca şi numele televiziunii la care face referire.

În momentul difuzării acestei ştiri nu se ştie când va avea loc următoarea şedinţă a CNA.

Pe de altă parte, structura CNA urmează să se modifice la sfârşitul acestui an. Astfel, Plenul reunit al Senatului şi Camerei Deputaţilor i-a votat, pe 30 octombrie, pe Viorel-Vasile Buda (PNL), Lorand Turos (UDMR), Maria Monica Gubernat (PSD), Răsvan Popescu (PSD), Florin Gabrea (Preşedinţie) şi Laura Corina Georgescu (Guvern) în calitate de membri titulari ai CNA.

Numirea celor şase noi membri ai CNA, care au un mandat cu o durată de şase ani, vine în condiţiile în care mandatele a şase membri titulari ai Consiliului expiră pe 21 decembrie. Cei şase membri ai CNA ale căror mandate expiră sunt Răsvan Popescu (preşedintele CNA), Ioan Onisei, Gelu Trandafir, Valeriu Mircea Deacă, Constantin Duţu şi Lorand Turos.

În afară de cei şase membri ai CNA nou numiţi, din Consiliu mai fac parte Narcisa Iorga, Cristina Trepcea, Christian Mititelu, Mihai Mălaimare şi Valentin-Alexandru Jucan, ale căror mandate vor expira fie în 2014, fie în 2018.

Mai precis, Iorga, Trepcea, Mititelu şi Mălaimare au fost validaţi ca membri titulari ai CNA în octombrie 2008, de Parlament, fapt pentru care mandatele lor vor expira în 2014. Narcisa Iorga a fost propusă ca membru al CNA din partea Preşedinţiei, Mihai Mălaimare şi Christian Mititelu au fost propuşi de Guvern, iar Cristina Trepcea - de Camera Deputaţilor.

Pe de altă parte, Valentin-Alexandru Jucan a fost numit membru titular în CNA în februarie 2012. Jucan a fost propus pentru această funcţie de grupurile parlamentare ale PDL, iar mandatul său va expira în 2018.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici