Peste 190.000 de vizitatori au participat la Salonul de Carte de la Paris 2013

Salonul de Carte de la Paris, care s-a desfăşurat între 22 şi 25 martie şi la care România a avut statutul de ţară invitată de onoare, a avut peste 190.000 de vizitatori, cu 3% mai mulţi decât ediţia de anul trecut, au anunţat organizatorii.

268 afișări
Imaginea articolului Peste 190.000 de vizitatori au participat la Salonul de Carte de la Paris 2013

Peste 190.000 de vizitatori au participat la Salonul de Carte de la Paris 2013 (Imagine: salondulivreparis.com)

Cu 45 de ţări reprezentate, cu 3.000 de autori din toată lumea, printre care delegaţiile invitate - cea a României şi cea din Barcelona (oraş invitat) -, aceasta a fost "cea mai internaţională ediţie" a Salonului de Carte de la Paris, spun organizatorii.

Salonul a fost deschis joi seară, în prezenţa preşedintelui Franţei, François Hollande.

Printre invitaţii români ai Salonului de Carte s-au numărat scriitorii Gabriela Adameşteanu, Norman Manea, Lucian Dan Teodorovici şi Matei Vişniec.

Participarea României la Salon du Livre nu a fost lipsită de controverse şi incidente. Astfel, joi seară, la deschiderea Salonului de Carte, câţiva tineri artişti au apărut la standul României purtând măşti cu chipurile autorilor care au refuzat să participe la acest eveniment, pentru a nu îşi asocia numele cu cel al Institutului Cultural Român, organizator al standului. Printre aceştia s-au numărat Andrei Pleşu, Mircea Cărtărescu şi Neagu Djuvara. Grupul format din 10 artişti români şi străini a împărţit manifeste pe care scria "ICR off", un protest faţă de actuala politică culturală şi conducere ale Institutului Cultural Român (ICR).

Anterior, pe 15 martie, scriitorul Andrei Pleşu a confirmat pentru MEDIAFAX că nu va participa la Salonul de Carte de la Paris şi că a anunţat conducerea instituţiei despre decizia sa încă de acum două luni. "Drumurile în străinătate şi călătoriile mai lungi îmi sunt dozate de medici cu foarte multă rigoare, dar nici nu sunt încântat să colaborez cu ICR-ul în formula lui actuală. I-am anunţat încă de acum două luni că nu particip", a spus Andrei Pleşu pentru MEDIAFAX.

Preşedintele Institutului Cultural Român, Andrei Marga, a precizat, însă, pe 19 martie, într-o scrisoare remisă MEDIAFAX că Andrei Pleşu nu a fost invitat la Salon du Livre de ICR, ci de editura franceză căreia ICR i-a plătit traducerea volumului său şi spune că scriitorul "atacă continuu, fără a se informa".

Printre scriitorii care au anunţat că se retrag de la ediţia din acest an a Salon du Livre s-au numărat Mircea Cărtărescu şi Gabriel Liiceanu.

Totodată, scriitorul Neagru Djuvara a declarat pentru MEDIAFAX, anterior ceremoniei de deschidere a Salonului, că nu va lua parte la Salonul de Carte de la Paris deoarece o întâlnire-dialog cu scriitorul Jean d'Ormesson, "promisă" în cadrul evenimentului de fostul preşedinte al ICR, Horia Roman Patapievici, nu s-a materializat.

De asemenea, scriitoarea Ana Blandiana a declarat pentru MEDIAFAX că nu va reprezenta la Salon du Livre de la Paris nici Guvernul României, nici Institutul Cultural Român (ICR), ci propriile sale cărţi şi literatura română, care este invitat de onoare al salonului. "Voi fi la Paris ca invitată a Ministerului Culturii Francez şi dintr-o obligaţie firească faţă de editorul meu din Franţa, care îmi lansează volumul de nuvele fantastice «Les Saisons», finanţat de el însuşi, fără ajutorul ICR. Nu voi reprezenta la Salon du Livre nici Guvernul României, nici ICR, ci propriile mele cărţi şi literatura română care este invitat de onoare al salonului", a spus Ana Blandiana.

Salonul Internaţional de Carte de la Paris are o medie de 180.000 de vizitatori pe ediţie. Salon du Livre reuneşte în fiecare an peste 1.000 de expozanţi din mai mult de 40 de ţări, 30.000 de profesionişti ai pieţei editoriale internaţionale şi peste 2.000 de autori din toată lumea.

Anul acesta, bugetul ICR pentru Salonul Cărţii de la Paris s-a ridicat la aproximativ 700.000 de euro, după cum a declarat Andrei Marga, preşedintele institutului, într-un interviu acordat MEDIAFAX în octombrie 2012.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici