"Poliţist, adjectiv", în competiţie la Festivalul de film independent de la Buenos Aires

Filmul "Poliţist, adjectiv", de Corneliu Porumboiu, a fost selectat în competiţia internaţională la Festivalul Internaţional de Film Independent de la Buenos Aires (BAFICI), care se va desfăşura între 7 şi 18 aprilie, se arată pe site-ul oficial al evenimentului.

57 afișări
Imaginea articolului "Poliţist, adjectiv", în competiţie la Festivalul de film independent de la Buenos Aires

Regizorul Corneliu Porumboiu (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

Alături de "Poliţist, adjectiv", au mai fost selectate în cadrul celei de-a 12-a ediţii BAFICI peliculele:

Filmul "Poliţist, adjectiv", de Corneliu Porumboiu, a fost prezentat în premieră mondială la Festivalul de la Cannes, în 2009, unde a câştigat premiul FIPRESCI şi Premiul Juriului la secţiunea "Un Certain Regard".

În martie, filmul a fost marele câştigător al galei Premiilor Gopo 2010, cu şase trofee adjudecate din zece nominalizări, inclusiv cele pentru cea mai bună regie, cel mai bun film şi cel mai bun actor în rol principal - Dragoş Bucur.

Filmul "Cea mai fericită fată din lume" a fost de asemenea prezentat, anul trecut, la Festivalul de Film de la Cannes, în programul ACID (Association du Cinema Independant pour sa Diffusion), după ce a avut premiera mondială în secţiunea Forum a Berlinalei. Pelicula a câştigat premiul FIPRESCI la Festivalul Internaţional de Cinema Independent IndieLisboa şi la Festivalul de la Sofia, premiul CICAE (Confederation Internationale des Cinemas d'Arts et d'Essai) la Festivalul de la Berlin, premiul pentru cel mai bun scenariu (Radu Jude & Augustina Stanciu) la Festivalul Internaţional de Film B-EST şi o menţiune specială a juriului pentru cea mai bună actriţă (Andreea Boşneag), la festivalul goEast de la Wiesbaden, distincţie "creată" special de juriul evenimentului pentru tânăra artistă.

Pelicula "Oxygen", de Adina Pintilie, a avut premiera mondială anul acesta la Festivalul Internaţional de Film de la Rotterdam. Filmul este inspirat dintr-un caz real din România în timpul regimului comunist: un bărbat care a încercat să treacă ilegal Dunărea având cu el numai un cilindru de oxigen.

Documentarul "Constantin şi Elena", primul film de lungmetraj al lui Andrei Dăscălescu, este " povestea de dragoste" a doi bătrâni căsătoriţi de aproape 55 de ani care îşi umplu zilele care le-au mai rămas cu treburile gospodăriei, câte un drum la biserică, musafiri şi o siestă din când în când. Filmul a fost nominalizat la Premiile Gopo 2009 şi a câştigat premiul pentru debut la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) 2009, dar şi premiul special pentru cel mai bun film documentar la Festivalul de la Sarajevo 2009. Totodată, Dăscălescu a primit premiul First Appearance la Festivalul Internaţional de Film Documentar de la Amsterdam (IDFA) 2008, fiind singurul film documentar românesc prezentat în competiţia evenimentului.

Filmul "Francesca", produs de Anca Puiu, Cristi Puiu şi Bobby Păunescu, care semnează şi regia, a stârnit controverse în Italia, după ce a avut premiera mondială la Festivalul de Film de la Veneţia, în septembrie 2009. Prima proiecţie a peliculei a stârnit protestele deputatei Alessandra Mussolini, care a cerut interzicerea filmului în Peninsulă, pentru că ar conţine insulte la adresa ei. În final, justiţia italiană a decis în favoarea realizatorilor români. "Francesca" a primit premiul FIPRESCI (Fédération Internationale de la Presse Cinématographique) la cea de-a 47-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Gijon (19 - 28 noiembrie 2009). În plus, filmul a câştigat, la începutul lui noiembrie 2009, trei premii la Bursa Silk Road Film Festival din Turcia: pentru cel mai bun regizor, cea mai bună actriţă - Monica Bârlădeanu şi FIPRESCI.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici