PREVIZIUNI România Coolturală - Mediafax 2017

România 2017. Încotro presa, veche sau nouă, social-media, filmul, muzeele, literatura, limba română, dansul? O primă schiţă de parcurs pentru 2017- Mediafax Cultură. Spotlight-uri: presa aservită, un Oscar?, propagarea fake-news, dans mai presus de cuvinte, limba rom-engleză de neoprit.

296 afișări
Imaginea articolului PREVIZIUNI România Coolturală - Mediafax 2017

PREVIZIUNI România Coolturală - Mediafax 2017

Jurnalism: Declinul accelerat al mass-media tradiţională (radio,tv, presă scrisă) nu va fi oprit. Culmea, însă, tot ea va face jocul cel mare. Motivul îl reprezintă servitutea sa faţă de politică. Politica PSD va decide jocurile economice, sociale şi se va folosi de mass-media tradiţională. De la manipulare la autoservire. Publicitatea se va direcţiona/va subvenţiona către acest joc vicios. Deci, nicio modificare şi niciun arbitru adecvat.

New-media va ocupa locul Opoziţiei politice, dar şi al Opoziţiei faţă de servitutea tradiţională televiziuni-politică. Plagiatul, injustiţiile de tot felul, materialele de bună calitate nu vor trece însă de zidul politică-televiziuni, decât doar în cazuri de atac politic, şantaj. Fake news-urile şi dezinformările vor performa ca efect al absenţei unui arbitru credibil,a educaţiei precare a audienţei, dar şi al ascensiunii lui Trump în SUA. Politicienii îşi vor face permanent selfie-uri cu mass media tradiţională, televiziunile îşi vor vedea de interesele financiare şi vor propaga ”convingeri” patronale. New-media este o speranţă, dar este în căutarea unor soluţii eficiente de a sparge zidurile tradiţionale şi a inerţia audienţei.

Social-media: Aşteptăm modalităţile de filtrare a fake-news-urilor din partea Facebook, Google. Misiune greu de realizat, dar vom vedea care sunt efectele reale. selfie-urile vor continua, pentru cei îngrijoraţi.

Literatură: Genul Lavinia Branişte credem că este aşteptat şi căutat. Ficţiunea se retrage în formulări, nu neapărat în întâmplări. Romanul trebuie să răspundă pragmatic la întrebarea: ”Sunt în situaţia X. Ce fac?” Nu este nici bine, dar nici o catastrofă. S-au schimbat cititorii şi asta definitiv.

Film: Ada Solomon, să nu uităm, se află cu Tony Erdmann al său în lista scurtă Oscar. Ada Solomon şi HIFILM sunt coproducători. Filmul este ludic, imprevizibil ca poante şi succesiune de scene, vorbeşte despre lumea în vogă a corporatiştilor şi dă şi o soluţie privind ordinea interioară a priorităţilor individuale. Ne putem aştepta la un Oscar, de ce nu.

În această lună, Nae Caranfil ne va arăta propriul musical: 6,9 pe Scara Richter de Nae Caranfil. Este o parodie la SFÂRŞITUL lumilor noastre din fiecare an.

Muzee: Se aşteaptă rezolvarea conflictelui de la Muzeul Ţăranului Român. acolo unde reprezentantul sistemului birocrativ Virgil Niţulescu a anulat cel de-al treilea concurs câştigat de cercetătoarea Liliana Passima. Se va reveni la talciocul Niţulescu sau se va alege soluţia care a adus Muzeului distincţia de muzeu european?

Arhitectură: Bucureştiul şi oraşele sunt sub asediul dezvoltărilor imobiliare. Nu se aşteaptă altceva decât investiţii utilitare, depăşind limitele legii, ca de obicei, în dauna reuşitelor legale, creative. Arhitecţii de primărie şi primarii nu vor reuşi să dea soluţii traficului rutier, ci propriilor interese. Creativitatea se va vedea doar în proiecte mai puţin vizibile şi mai puţin virale.

Centrul Naţional al Dansului dacă-şi continuă misiunea, dar şi refacerea sediului Omnia va fi curând un reper cultural în Bucureşti. Manifestarea expresivă a trupului este în 2017 cu mult mai valoroasă decât cuvântul cuprins în jocul demagogiei şi Facebookului.

Limba română îşi va urma drumul spre engleză (influenţa limbii generale de pe reţelele de socializare) şi deteriorare (efect al prezenţei masive a generaţiei tinere şi fără urme de gramatică elementară în instinct). Nu este nici bine, nici rău. este limba viitorului. După ”decât”, ”care”, ”gen” vom avea desigur o nouă vedetă de eşecuri şi ”succesuri”. Soluţia: eu să scriu corect. Măcar eu.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici