SUPERLATIVELE Mediafax 2016: Piaţa de artă

Pictorul Nicolae Grigorescu – lider în topul celor mai bine vânduţi artişti în România. Cel mai bine vândut artist român în străinătate este Adrian Ghenie.

346 afișări
Imaginea articolului SUPERLATIVELE Mediafax 2016: Piaţa de artă

Superlativele Mediafax 2016: Piaţa de artă

Pictorul Nicolae Grigorescu este primul în topul celor mai bine vânduţi artişti în anul 2016, cu lucrări adjudicate cu peste 465.000 de euro. Cea mai bine vândută lucrare în acest an a fost „Ţărăncuţe” („De la fântână”) de Nicolae Grigorescu, adjudecată la 320.000 de euro la o licitaţie Artmark.

În străinătate, Adrian Ghenie a fost vedeta licitaţiilor internaţionale. La licitaţia din 15 noiembrie 2016 „The Bridge” şi „The Flight into Egypt” au fost vândute de Christie's cu peste 5 milioane de dolari, la New York.

Printre cele mai dorite manuscrise şi fotografii, anul acesta s-au numărat poezia „Colind” a lui Nichita Stănescu, adjudecată la 250 de euro şi poza cu Tristan Tzara surprins în Gara de Nord, în 1945, alături de Ion Pas, Saşa Pană, Ştefan Roll şi Ioana Postelnicu, adjudecată la 225 de euro.

Alte obiecte şi preţul acestora de adjudecare

Patriotism: Drapelul de luptă al unei legiuni a lui Avram Iancu, care a fost adjudecat la preţul de 105.000 de euro.

Poezie: Ceasul de buzunar care i-a aparţinut poetului Mihai Eminescu. Ceasul – o piesă unicat, cu dedicaţia „Maestrului slovei” din partea Junimiştilor – a intrat în licitaţie la suma de 5.000 de euro şi a fost adjudecat la preţul de 19.000 de euro la licitaţia „Istoria românilor”.

Istorie: Reprezentarea lui Mihai Viteazul, gravura realizată de Aegidius Sadeler la Praga, în 1601, la preţul de 4.750 de euro.

Filatelie: Timbrul Cap de Bour 108 de parale (1858), însoţit de două certificate de autenticitate, 9.500 de euro.

Lotul de obiecte Constantin Brâncuşi, inclusiv o valiză franţuzească de voiaj, utilizată de artist în celebrele călătorii în Statele Unite. Acest lot a fost adjudecat la 7.000 de euro.

Mobilă: O colecţie de mobilier din coarne de cerb, care a cuprins 15 piese realizate la sfârşitul secolului al XIX-lea în ateliere germane, a fost scoasă la vânzare tot anul acesta.

Auto: un tractor Porsche Junior 108T produs în anul 1959, care a fost pus în vânzare la preţul de pornire de 7.000 de euro. Tractorul, în perfectă stare de funcţionare şi cel mai probabil realizat într-o fostă fabrică de zeppeline, unde erau realizate modelele Porsche până în 1963, a fost adjudecat la 13.000 de euro.

 

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici