Prezentatoarele de televiziune afgane, somate să nu se mai macheze strident şi să poarte văl

Ministrul afgan al Culturii şi Informaţiilor a anunţat marţi că a cerut televiziunilor locale să nu mai permită prezentatoarelor să apară la televizor machiate strident şi fără văl islamic, pentru "a respecta valorile musulmane şi afgane".

567 afișări
Imaginea articolului Prezentatoarele de televiziune afgane, somate să nu se mai macheze strident şi să poarte văl

Prezentatoarele de televiziune afgane, somate să nu se mai macheze strident şi să poarte văl (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Toate posturile de televiziune sunt somate să nu permită prezentatoarelor să apară pe ecran fără văl şi cu un machiaj strident", a declarat ministrul într-o scrisoare trimisă către presa afgană.

"Jurnalistele care prezintă informaţii televizate vor trebui să respecte în aceeaşi măsură valorile islamice şi afgane", a adăugat el.

"Conform legilor islamice, după care Afganistanul se conduce, femeile ar trebui să apară în public având capul acoperit. Nu ar trebui să le vedem urechile. Acelea care apar la televizor trebuie să respecte aceleaşi reguli", a declarat purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei.

Documentul, care viza "câteva posturi de televiziune", a fost motivat de mânia "consiliului liderilor ulema", cea mai înaltă autoritate religioasă din Afganistan, a precizat purtătorul de cuvânt.

La zece ani după căderea regimului taliban, alungat de la putere de o coaliţie condusă de americani, condiţiile pentru femeile afgane au evoluat în special în Kabul precum şi în principalele oraşe ale ţării. Drepturile femeilor au rămas însă destul de insignifiante mai ales în zonele rurale, acolo unde societatea se conduce după un stil de viaţă foarte tradiţionalist şi patriarhal.

La sfârşitul lunii ianuarie, în nordul ţării, un afgan şi-a bătut soţia până aceasta a murit pentru că ea a născut o fată pentru a treia oară iar el îşi dorea un băiat.

Conform unui studiu al ONG-ului Oxfam făcut public în octombrie 2011, 87 la sută dintre femeile afgane îndură violenţe fizice, sexuale, psihologice sau mariaje impuse.

Comisia independentă afgană pentru drepturile omului a semnalat 1.026 de cazuri de violenţe asupra femeilor care au avut loc în al doilea trimestru al anului 2011, faţă de 2.700 de cazuri semnalate pe întreaga durată a anului 2010.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici