Principalul sindicat din SRTv, către Tănase: Poate nu sunteţi potrivit pentru a conduce TVR

Sindicatul pentru Unitatea Salariaţilor TV din TVR (SPUSTV) îl critică pe Stelian Tănase, preşedintele-director general al SRTv, pentru faptul că nu renunţă la ideea închiderii Televiziunii Române, transmiţându-i acestuia că poate că el nu este cel potrivit să conducă această instituţie.

291 afișări
Imaginea articolului Principalul sindicat din SRTv, către Tănase: Poate nu sunteţi potrivit pentru a conduce TVR

Stelian Tănase (Imagine: Diana Iurkiewicz/ Mediafax Foto)

Într-o scrisoare deschisă adresată lui Stelian Tănase şi remisă, vineri, şi agenţiei MEDIAFAX, SPUSTV spune că a constatat "cu stupoare" că intenţiile lui Tănase de a distruge Televiziunea Română nu au fost eliminate.

SPUS TV face referire la interviul acordat de Stelian Tănase pentru gândul.info, în care acesta a reiterat ideea închiderii Televiziunii Române, despre care el a vorbit şi pe 27 august, în timpul unei audieri la Comisia pentru Cultură a Senatului.

Sindicatul reprezentativ din TVR spune că nu este uşor să reformezi Televiziunea Română. "Există o reacţie de a respinge orice schimbare prezentă în firea oricărui om. Poate că de aceea nu sunteţi potrivit pentru aceasta funcţie. Pentru că pentru a conserva ceva bine îţi trebuie un manager, dar pentru a schimba mentalităţi îţi trebuie un lider. Iar un lider nu are voie să se exprime niciodată negativ în ceea ce îi priveşte pe cei pe care trebuie să îi conducă. Şi niciodată un lider nu trebuie să se poarte dispreţuitor cu cei deasupra cărora se află", spune SPUSTV.

Potrivit SPUSTV, în ultimele nouă luni, de când Tănase este la conducerea TVR, în SRTv au fost încercate doar soluţii "de a desfiinţa şi a reduce salariile şi aşa mici ale realizatorilor de televiziune". SPUSTV mai spune că Tănase vorbeşte despre instituţia pe care o conduce "pe un ton dispreţuitor" şi o caracterizează "ca pe un ultim bastion al comunismului", pe care trebuie să îl eradicheze.

Sindicatul mai spune că i-a oferit lui Tănase numeroase soluţii pentru a stopa declinul financiar al acestei instituţii, pe care le-a ignorat întrucât "presupuneau zile şi nopţi de stat în birou pentru a fi puse în aplicare". "E drept că salariul de peste 3.000 de euro pe care îl primiţi pentru cele 8 ore pe care le staţi la serviciu este insuficient pentru efortul dumneavoastră", mai spune SPUSTV.

Sindicatul spune că, deşi acuză CA că i-a blocat iniţiativele de reorganizare a Televiziunii Române, Stelian Tănase ar trebui să le mulţumească membrilor Consiliului de Administraţie că au anulat încercarea Direcţiei Economice, aflată sub directa coordonare a lui Tănase, "de a comite una din cele mai mari ilegalităţi din istoria unei instituţii publice şi anume renunţarea la demersurile legale şi obligatorii de a se recupera 24,5 milioane de lei de la Splendid Media". "(...) bani făcuţi pe munca angajaţilor SRTv pe vremea când dumneavostră nici nu visaţi să ajungeţi PDG", îi mai transmite SPUSTV lui Tănase.

"Vă plângeţi că nu aţi reuşit să îi convingeţi pe membri CA să reducă salariile din SRTv cu 20 la sută şi aţi declarat că eraţi primul care aţi fi renunţat la câteva zeci de milioane din leafa pentru binele Televiziunii Române. Ştiţi însă domnule preşedinte că aproape 1.000 de angajaţi ai TVR au salariul minim pe funcţie? V-a interesat vreodată să aflaţi că realizatori cu premii internaţionale câştigă 2.200 de lei net după o carieră de 30 de ani de televiziune?", îl mai întreabă SPUSTV pe Stelian Tănase.

De asemenea, sindicatul spune că Tănase a încercat să arunce vina pentru un eventual blocaj financiar pe umerii sindicatului care, în opinia şefului TVR, a obţinut un contract colectiv de muncă împovărător pentru televiziune.

"Aţi declarat în Parlament că, dacă nu veţi ajunge la o înţelegere cu noi, în primăvară TVR se închide, inducând astfel ideea că vinovaţi suntem noi pentru falimentul TVR şi nu dumneavoastră sau ceilalţi preşedinţi incompetenţi sau probabil corupţi care au condus în ultimii 20 de ani Televiziunea Română", îi mai spune SPUSTV lui Tănase.

SPUSTV spune că i-a oferit lui Tănase soluţii care ar fi putut stopa măcar declinul financiar al instituţiei, precum "blocarea angajărilor, renunţarea la contractele de colaborare, elaborarea unor sisteme de evaluare profesională corecte, solicitarea către DNA şi Parchet de a începe cercetările în ceea ce priveşte neregulile sesizate de Curtea de Conturi, plafonarea salariilor nesimţite, refacerea regulamentelor interne şi a procedurilor, reînceperea cursurilor de perfecţionare, eficientizarea activităţii de colectare a taxei TV, reducerea cheltuielilor cu energia electrică irosită cu nonşalanţă".

De asemenea, SPUSTV spune că TVR nu înseamnă aparatură, clădiri, maşini sau adresa instituţiei, ci cei 2.450 de angajaţi ai acesteia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici