Răzvan Dumitrescu merge la Antena 3 şi invocă presiunea politică pe care a resimţit-o în ultimul an

Mihai Gâdea, directorul executiv al Antena 3, a anunţat luni seară în emisiunea "Sinteza Zilei", că îi spune "bun venit din toată inima" lui Răzvan Dumitrescu la Antena 3, jurnalistul care şi-a dat demisia de la Realitatea TV spunând că a resimţit în ultimul an presiune politică.

140 afișări

"Am avut o serie de discuţii care ne-au făcut să înţelegem că avem aceeaşi dorinţă de a ne face meseria în mod corect, de a spune lucrurilor pe nume şi de încerca să aflăm adevărul", a spus Mihai Gâdea, în prezenţa lui Răzvan Dumitrescu care a fost invitat în emisiunea "Sinteza Zilei".

În primele declaraţii pe care le-a făcut după anunţul privind demisia de la Realitatea TV, Răzvan Dumitrescu a spus că decizia sa nu este influenţată de redacţiile în care a lucrat, ci are legătură cu "presiunea politică" pe care a resimţit-o între noiembrie 2009 şi iunie 2010.

"Am în spate 20 de ani de presă şi, dacă fac comparaţia cu extremităţile acestui interval, pot să spun că mi s-a părut în anul 2009-2010 mai greu să fii jurnalist în România decât era în anul 1991 sau 1992 (...) Nu vreau să se creadă că de vină sunt redacţiile în care am lucrat. Nu au nicio legătură. E vorba de o anumită presiune care vine dinspre mediul politic. În 1991, în 1992, anii ăia de zbucium, cu mineriade, cu oameni în stradă, cu Piaţa Uuniversităţii, mi s-a părut că pot să fac meseria de jurnalist cu mult mai puţine constrângeri din perspectiva presiunii politice decât în perioada noiembrie, decembrie 2009 şi până acum când vorbim, luna iunie 2010. Nu e vorba de redacţii în care am lucrat, mulţumesc tuturor celor pe unde am trecut şi pe unde am lucrat şi care m-au făcut să mă simt un jurnalist liber. E vorba de presiunea politică", a spus Răzvan Dumitrescu.

Dumitrescu spune că a fost impresionat de solidaritatea pe care i-au arătat-o jurnaliştii din zona concurenţei.

"Sunt motive multe dintre ele poate subiective (...) Am fost extrem de plăcut impresionat de momentul în care suferind într-o zonă care are legătură cu presiunea politică, am văzut această solidaritate a jurnaliştilor în primul rând din zona concurenţei. M-a mişcat treaba asta foarte mult (...) Nu are nicio legătură opţiunea mea cu atmosfera foarte bună pe care am trăit-o acolo, dar solidaritatea asta dincolo de orice aşteptare, unică, poate în ultimii ani, pe care am văzut-o din partea voastră, a fost momentul decisiv", a explicat Răzvan Dumitrescu, spunând motivul pentru care a acceptat acest "nou drum" şi răspunzând la o întrebare a lui Mihai Gâdea.

Ulterior, în emisiunea "Sinteza Zilei" a fost difuzată o înregistrare dintr-o ediţie a talk-show-ului "Realitatea Zilei", pe care Răzvan Dumitrescu a moderat-o la Realitatea TV, în care invitat a fost preşedintele Traian Băsescu, şeful statului comentând imaginile în care părea că loveşte un copil. Totodată, a fost difuzată şi o înregistrare dintr-o emisiune de la OTV în care Traian Băsescu afirma că nu o să-l uite niciodată pe Răzvan Dumitrescu şi că moderatorul a trecut "pe la casieria" postului Realitatea TV a doua zi după emisiunea cu filmul în care şeful statului părea că loveşte un copil.

Răzvan Dumitrescu a comentat la "Sinteza Zilei" replicile lui Traian Băsescu, precizând că într-o primă fază nu a dat "importanţă acestor remarci ale domnului preşedinte".

"Ce constat eu acum la rece este cu surprindere că momentul ăsta "precis a trecut pe la casierie" seamănă cu expresiile pe care le-am folosit a doua zi într-o convorbire telefonică cu un oficial al postului, care văzând ratingul emisiunii - a fost un vârf de 11 puncte de rating (...) - îi spun "incredibil, ce rating, extraordinar - treci pe la casierie". Eu nu fac decât să constat că preşedintele foloseşte identic această expresie, ne mai şi asigură că aş fi trecut pe la casierie. Nu am trecut pe la casierie, nici primă nu am luat, pe la casierie treceam o dată pe lună când depuneam facturile pentru coproducţia acestei emisiuni pe care am făcut-o pe firma mea. Mă surprinde această coincidenţă de expresii până la congruenţă pe care preşedintele le-a folosit", a mai spus Răzvan Dumitrescu.

El a precizat că a constatat că "se întâmplă lucruri foarte bizare". "La o lună după alegeri (...) cred am primit vreo 10 sau 11 mesaje că (Traian Băsescu, nr.) nu mă va uita (...) Nu le-am băgat în seamă foarte tare până la acel control al fiscului, care dincolo de cadrul legal în care s-a desfăşurat, conţine - pentru că şi legea românească permite acest lucru - anumite elemente care te pot transforma într-o cârpă, indiferent dacă eşti nevinovat", a mai afirmat Dumitrescu.

Răzvan Dumitrescu a mai spus că încă mai caută "episoade similare" dintr-o altă ţară democratică, europeană, occidentală sau SUA să existe "un preşedinte care, într-o formă chiar voalată, să ameninţe un cetăţean al acelei ţări". "N-am găsit eu. Mai caut", a spus Dumitrescu.

Jurnalistul a precizat că nu a semnat până în acest moment un contract cu Antena 3.

Totuşi, Mihai Gâdea a precizat că până în momentul de faţă între el şi Răzvan Dumitrescu a fost doar "o strângere de mână", însă în zilele următoare lucrurile "se vor concretiza".

"Vreau să-i spun bun venit din toată inima lui Răzvan Dumitrescu la Antena 3", a mai spus Mihai Gâdea.

Grupul de presă Realitatea Caţavencu a anunţat, în 24 mai, încetarea colaborării cu Răzvan Dumitrescu, la solicitarea acestuia, începând cu data de 8 iunie 2010.

Răzvan Dumitrescu a moderat în ultimii ani talk-show-ul politic "Realitatea Zilei" la Realitatea TV.

Antena 3 face parte din trustul de media Intact, controlat de familia Voiculescu.

Intact Media Group deţine televiziunile Antena 1, Antena 2, Antena Internaţional, Euforia TV şi Gsp TV, posturile de radio Radio ZU şi Romantic FM, publicaţiile Jurnalul Naţional, Gazeta Sporturilor, Săptămâna Financiară, Financiarul, Felicia, Top Gear şi Confidenţial. Trustul media Intact este controlat de familia Voiculescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici