Regizorul Stephen Frears, premiat pentru întreaga carieră de Institutul de film britanic

Stephen Frears, regizorul unor filme precum "Regina/ The Queen" şi "Philomena", va fi recompensat cu BFI Fellowship, cea mai prestigioasă distincţie oferită de Institutul de film britanic, informează screendaily.com.

63 afișări
Imaginea articolului Regizorul Stephen Frears, premiat pentru întreaga carieră de Institutul de film britanic

Stephen Frears (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Cineastul britanic va primi această distincţie, care îi va fi înmânată pentru întreaga carieră, pe 18 octombrie, la cea de-a 58-a ediţie a Festivalului de Film de la Londra.

BFI Fellowship este cea mai prestigioasă distincţie oferită de Institutul de film britanic (BFI), o instituţie care militează pentru conservarea operelor cinematografice de valoare.

În 2013, acest trofeu prestigios a fost decernat legendarului actor britanic Christopher Lee.

Stephen Frears a devenit cunoscut în calitate de regizor de seriale de televiziune şi a lucrat aproape exclusiv pentru micul ecran în primii 15 ani ai carierei sale, colaborând cu scenarişti de renume, precum David Hare, Alan Bennett, Tom Stoppard şi Stephen Poliakoff.

La jumătatea anilor 1980 s-a orientat spre cinematografie, lansând filmul "Misiunea/ The Hit", cu John Hurt, Tim Roth şi Terence Stamp în rolurile principale. În anul următor a regizat "Frumoasa mea spălătorie/ My Beautiful Laundrette" pentru Channel 4, un lungmetraj TV care l-a ajutat să facă tranziţia spre cinematografie şi a influenţat decisiv cursul carierei sale.

După două filme lansate în 1987, "Sammy And Rosie Get Laid" şi "Ciuliţi-vă urechile!/ Prick Up Your Ears", a început să lucreze la Hollywood, remarcându-se cu pelicule precum "Legături periculoase/ Dangerous Liaisons" (1988) şi "Escrocii/ The Grifters" (1990), pentru care a fost nominalizat la Oscar.

Revenind în Marea Britanie, a regizat "The Snapper" (1993) şi "The Van" (1996), două filme irlandeze bazate pe textele lui Roddy Doyle şi, după un al doilea calup de filme americane - "Dragoste de cowboy/ The Hi-Lo Country" (1998), "Accidental Hero" şi High Fidelity" (2000) -, s-a stabilit din nou în Marea Britanie.

Stephen Frears a regizat apoi două filme complet diferite: "Viaţa în Londra/ Dirty Pretty Things" (2002), o expunere realistă a vieţii de imigrant în Londra, şi "Generoasa Doamnă Henderson/ Mrs. Henderson Presents" (2005), o comedie cu accente dramatice şi nostalgice.

Filmul său "Regina/ The Queen" din 2006 i-a adus a doua nominalizare la Oscar. Printre următoarele sale pelicule se află filme precum "Curtezana/ Chéri" (2009), "Tamara Drewe" (2010) şi "Cel mai bun meci al lui Muhammad Ali/ Muhammad Ali's Greatest Fight" (2013), cel din urmă fiind un proiect TV regizat pentru HBO.

Cel mai recent film al său pentru marele ecran, "Philomena", cu Judi Dench şi Steve Coogan, a câştigat un premiu BAFTA, din patru nominalizări, a primit trei nominalizări la Globul de Aur şi patru nominalizări la Oscar.

Următorul său proiect cinematografic, care nu are deocamdată un titlu, este un film despre viaţa şi cariera celebrului ciclist american Lance Armstrong. Pelicula, aflată în postproducţie, îi are în rolurile principale pe Lee Pace, Ben Foster şi Dustin Hoffman.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici