Regizorul Tudor Giurgiu şi compozitorul Andrei Tudor, printre laureaţii premiilor Matei Brâncoveanu

Regizorul Tudor Giurgiu şi compozitorul Andrei Tudor se numără printre laureaţii primei ediţii a galei premiilor Matei Brâncoveanu, dedicată tinerilor valoroşi din cultura românească, care a avut loc miercuri, la Bucureşti.

280 afișări
Imaginea articolului Regizorul Tudor Giurgiu şi compozitorul Andrei Tudor, printre laureaţii premiilor Matei Brâncoveanu

Regizorul Tudor Giurgiu şi compozitorul Andrei Tudor, printre laureaţii premiilor Matei Brâncoveanu (Imagine: Theodor Pana/Mediafax Foto)

Gala Premiilor Matei Brâncoveanu recompensează tinerii care se află la apogeul carierei lor şi care, în 2015, au avut rezultate remarcabile cu proiectele pe care le-au realizat. Astfel, reprezentanţi ai opt domenii diferite - literatură, arte vizuale, teatru, film, dans, muzică clasică, muzică pop/jazz şi ştiinţe socio-umane - au fost premiaţi la evenimentul care a avut loc la Vox Caffe din Bucureşti, informează un comunicat remis MEDIAFAX.

Nominalizările şi selecţia câştigătorilor au aparţinut unui juriu independent, condus de Ion Bogdan Lefter, poet, eseist, critic şi istoric literar român. Din juriu au mai făcut parte criticul de teatru Monica Andronescu, criticul de artă Irina Cios, compozitorul Dan Dediu şi istoricul Bogdan Murgescu.

"Am premiat cariere construite şi personalităţi puternice, oameni în vârstă de 40 - 45 de ani, am premiat o generaţie intermediară şi o performanţă la mijloc de carieră. Un alt criteriu al juriului a fost cel al recompensării şi recunoaşterii rezultatelor din 2015", a declarat Ion Bogdan Lefter.

Astfel, la secţiunea Literatură, câştigătorul desemnat a fost Vasile Ernu, cu volumul "Sectanţii (vol. 1 din Mică trilogie a marginalilor)". În aceeaşi categorie au mai fost nominalizaţi Teodor Dună, pentru "Obiecte umane" (poezie, Editura Cartea Românească, 2015), şi Florin Lăzărescu, pentru "Întâmplări şi personaje" (proză scurtă, Editura Polirom, 2015).

Mihaela Kavdanska este câştigătoarea secţiunii Arte Vizuale, pentru proiectele multimedia prezentate în expoziţii şi spectacole la Bucureşti, Cleveland, Nova Gorica, Linz, Stuttgart, Trastevere, Viena. La această secţiune au mai fost nominalizaţi Ciprian Mureşan şi Ecaterina Vrana.

George Costin, Sorin Miron, Nicoleta Hâncu, Adrian Nicolae, Andrei Huţuleac, Alexandru Pavel - trupa de actori tineri constituită de regizorul Victor Ioan Frunză - sunt câştigătorii secţiunii Teatru, pentru rolurile din "Steaua fără nume", spectacol jucat la Centrul Cultural European pentru UNESCO "Nicolae Bălcescu", "A douăsprezecea noapte" şi "Romeo şi Julieta" de la Teatrul Metropolis.

În aceeaşi secţiune au mai fost nominalizaţi regizoarea Mariana Cămărăşan, pentru spectacolul "N(aum)", pe texte de Gellu Naum, proiect Unteatru/ Teatrul Metropolis din Bucureşti/ Fundaţia Gellu Naum, şi Andrei şi Andreea Grosu, regizori şi creatori ai Unteatru, pentru spectacolele regizate în 2015: "The Sunset Limited" şi "Livada de vişini".

Regizorul Tudor Giurgiu este laureatul secţiunii Film a premiilor Matei Brâncoveanu, pentru lungmetrajul de ficţiune "De ce eu?" (Libra Film).

Au fost nominalizaţi la această secţiune Oana Giurgiu, pentru lungmetrajul documentar "Aliyah Dada" (Libra Film), şi Radu Jude, pentru lungmetrajul de ficţiune "Aferim!" (HiFilm Productions).

Coregraful şi dansatorul Cosmin Manolescu este câştigătorul secţiunii Dans, pentru spectacolele "the kite/zmeul sau ce este dansul contemporan" şi "Fragil". La această categorie au mai fost nominalizate Andrea Gavriliu, pentru "3 ore după miezul nopţii", prezentat la Teatrul Tony Bulandra din Târgovişte (regia: Mihai Măniuţiu), şi "Vertij", la Teatrul Aureliu Manea din Turda (coregrafie în colaborare cu Vava Ştefănescu; regia: Mihai Măniuţiu), şi Vava Ştefănescu, pentru "UbuZdup", la Teatrul Naţional "Lucian Blaga" din Cluj-Napoca (regia: Tompa Gabor) şi "Vertij" la Teatrul "Aureliu Manea" din Turda (coregrafie în colaborare cu Andrea Gavriliu; regia: Mihai Măniuţiu).

Dirijorul Tiberiu Soare este câştigătorul premiului Matei Brâncoveanu pentru Muzică Clasică, pentru CD-ul realizat la pupitrul Orchestrei Naţionale Radio cu simfonia "Manfred", de Piotr Ilici Ceaikovski (Editura Casa Radio, 2015). Au mai fost nominalizaţi la aceeaşi secţiune compozitorul Mihai Măniceanu, pentru "Reductio ad absurdum - Concertino pentru pian şi orchestră de cameră", şi violonista Diana Moş, pentru susţinerea muzicii contemporane româneşti în recitaluri solistice la Berlin şi Oldenburg.

Compozitorul şi pianistul Andrei Tudor este câştigătorul secţiunii Pop/Jazz, pentru proiectul "Fusion Concerto pentru pian şi orchestră" şi pentru CD-ul "Guardian Angel" (2014) al Angelei Gheorghiu şi piesa "A million stars", cu care a concurat Luminiţa Anghel la Eurovision 2015.

La această secţiune au fost nominalizaţi şi compozitorul Cătălin Creţu, pentru volumul "De la sunetul sinus la anatomia umbrei. Perspective tehnologice în muzica nouă" (Editura Vellant, 2015) şi pentru proiectele de muzică electronică derulate în anul 2015, şi Jazzapella, grup vocal relansat în formula Zoltán András, Ana Băncescu, Elena Moroşanu, Ana-Cristina Leonte, Bogdan Tudor, Mihail Grigore, pentru concertele şi înregistrările din anul 2015.

Marius Diaconescu, conferenţiar la Universitatea din Bucureşti, a fost laureatul secţiunii Ştiinţe Socio-Umane, pentru proiectul "Digitizarea documentelor medievale din Arhivele Naţionale ale României", coordonat la Universitatea din Bucureşti, în parteneriat cu Arhivele Naţionale ale României, Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca şi Arhivele Naţionale ale Norvegiei (proiect 2015-2016).

Celelalte nominalizări la această secţiune au fost Alexander Baumgarten, conferenţiar la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, pentru proiectul colecţiei "Biblioteca medievală", iniţiat şi coordonat de Editura Polirom (27 de volume cu începere din 2003), şi Victoria Stoiciu, de la Fundaţia Friedrich Ebert din Bucureşti, pentru proiectul "Monitorul social de investigare a realităţilor sociale româneşti", lansat în iunie 2015.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici