REPORTAJ: Gala MEDIAFAX 2014, un exerciţiu de recuperare a valorilor din România - FOTO

Premiile Galei MEDIAFAX 2014, decernate marţi seară, la Ateneul Român, au reprezentat prilejul pentru un spectacol care a însumat emoţie, bucurie, entuziasm, dar şi ironie fină, rezultatul fiind ceea ce fondatorul MEDIAFAX Adrian Sârbu a definit drept "un exerciţiu de recuperare a valorilor".

1710 afișări
Imaginea articolului REPORTAJ: Gala MEDIAFAX 2014, un exerciţiu de recuperare a valorilor din România - FOTO

REPORTAJ: Gala MEDIAFAX 2014, un exerciţiu de recuperare a valorilor din România (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Peste 800 de invitaţi - oameni de cultură, medici, politicieni, diplomaţi oameni de afaceri - au asistat, timp de mai bine de o oră, la un eveniment ai cărui amfitrioni au fost Andreea Esca şi Lucian Mîndruţă, seara fiind una a reperelor morale, care a reamintit că în meseria de jurnalist onoarea se declină în credibilitate.

Printre ei s-au aflat Ada Solomon, Tudor Caranfil, Irina Nistor, Stere Gulea, Mircea Geoană, Mişu Negriţoiu, Mircea Ursache, Mihai Răzvan Ungureanu, Cătălin Predoiu, Bogdan Chiriţoiu, Mona Pivniceru, consilierii prezidenţiali Cristian Diaconescu, Bogdan Drăgoi şi Iulian Chifu, Adrian Vasilescu, Răzvan Popescu, preşedintele CA al Bancpost şi al Consiliului Investitorilor Străini Mihai Bogza, secretarul de stat Raed Arafat, europarlamentarii Corina Creţu şi Daciana Sârbu şi premierul Victor Ponta.

Unii dintre aceştia au elogiat MEDIAFAX, declarându-şi "dependenţa" faţă de informaţiile furnizate de agenţie.

"Eu am devenit dependent de MEDIAFAX. Îl citesc de pe smartphone şi de pe Ipad, ma uit pe Iphone la MEDIAFAX. Cu asta îmi închei seara şi îmi încep dimineaţa" a spus Mişu Negriţoiu, preşedinte ING Bank România.

Premierul Victor Ponta a declarat că a auzit de MEDIAFAX în 2001, atunci când a ajuns prima dată să lucreze în Guvern. "Prima dată eram un procuror şi nu prea citeam ştirile. De atunci, vreau, nu vreau, sunt dependent de ştiri şi de dumneavoastră", a ţinut să precizeze Ponta.

"Cea mai bună agenţie de ştiri, sunt dependent de ştirile MEDIAFAX. Aţi stabilit un standard de calitate, motiv pentru care MEDIAFAX devine credibil", a declarat Mihai Răzvan Ungureanu, înainte de gală.

De asemenea, Cristian Diaconescu a spus că citeşte ştirile MEDIAFAX "obligatoriu, dar şi din plăcere". "Mai ales ştirile externe şi vreau să vă felicit. Aveţi un rol şi o semnificaţie de care trebuie să vă simţiţi mândri", a completat el.

Mircea Geoană a declarat că MEDIAFAX este principala sursă de ştiri independentă din România şi, "când citeşti sau utilizezi o ştire MEDIAFAX, poţi să fi sigur că este o sursă obiectivă de informaţie, ceea ce face jumătate din muncă". "De-a lungul anilor, aţi păstrat o entitate de elită. Să nu basculeze, felicitări", a mai spus el.

Ceea ce s-a întâmplat în sala Ateneului Român a fost confirmarea acestui curent de opinie. Spectacolul care a urmat s-a desfăşurat având ca fundal simbolul MEDIAFAX, o piramidă, pe un soclu roşu.

"De trei ani, căutăm la Gala MEDIAFAX semnele că oamenii se uita mai atent la modele. Că le îmbracă în haina aşteptărilor, mai degrabă decât a iluziilor", a spus Lucian Mîndruţă, la începutul Galei. Prezentatorii evenimentului şi-au adus pe scenă şi ajutoare, zece mari actori acceptând să îmbrace în costumele şi în spiritul personajelor pe care Agenţia de presă MEDIAFAX le-a propus ca repere.

Aceştia au întruchipat personaje precum Lucia Sturdza Bulandra, Constantin Tănase, Titu Maiorescu, Tristan Tzara, Dumitru Mociorniţă, Regina Maria, Carol Davila, Gheorghe Lazăr, Henri Coandă şi George Enescu, personalităţi care ar fi fost premiate la o Gală MEDIAFAX de acum aproximativ 100 de ani şi chiar mai mult.

Fiecare personaj a fost prezentat prin intermediul unei "ştiri" pe care MEDIAFAX ar fi putut-o difuza cu foarte mult timp în urmă, sosirea în scenă a premianţilor fiind anunţată printr-un jingle interpretat live la orga Ateneului Român.

Primul chemat în scenă a fost Constantin Tănase, în interpretarea lui Valentin Teodosiu. Pretextul pe care acesta l-a găsit pentru a relua unul dintre celebrele sale cuplete a fost acela că lecturarea unui ziar din vremurile noastre i-a demonstrat că nu s-au schimbat prea multe. "«Ne-am trezit din hibernare/ Şi-am strigat cât am putut:/ Sus cutare! Jos cutare!/Şi cu asta ce-am făcut? /Am dorit, cu mic, cu mare,/Şi-am luptat, cum am ştiut,/ S-avem nouă guvernare/,
Şi cu asta ce-am făcut? Ca mai bine să ne fie/
Ne-a crescut salariul brut/
Dar trăim în sărăcie/
Şi cu asta ce-am făcut?/ Ia corupţia amploare,
/Cum nicicând nu s-a văzut,/
Scoatem totul la vânzare,
/Şi cu asta ce-am făcut? /Pentru-a câştiga o pâine,/
Mulţi o iau de la-nceput,
/Rătăcesc prin ţări străine,
/Şi cu asta ce-am făcut? /Traversăm ani grei cu crize,/
Leul iar a decăzut,/
Cresc întruna taxe-accize,/
Şi cu asta ce-am făcut?/ Totul este ca-nainte,/ De belele n-am trecut,/
Se trag sforile, se minte,/
Şi cu asta ce-am făcut?/ Se urzesc pe-ascuns vendete,/
Cum nicicând nu s-a văzut,/
Ţara-i plină de vedete,/
Şi cu asta ce-am făcut?/ Pleacă-ai noştri, vin ai noştri!/E sloganul cunoscut;/
Iarăşi am votat ca proştii,/
Şi cu asta ce-am făcut?» Ei, o să vă spun eu ce-am făcut în toţi anii ăştia. Am trăit. Unii au trăit mai bine, alţii doar mai frumos. Unii au trăit lăsând în urmă ceva. Alţii pur şi simplu punându-i pe alţii să povestească. În seara asta mă contrazic pe mine însumi. Şi vă spun: cu asta, chiar am făcut ceva. Cu emisiunea asta", a spus "Constantin Tănase, referindu-se la emisiunea "Profesioniştii" şi anunţând astfel primul premiu al serii, acordat realizatoarei de televiziune Eugenia Vodă, pentru excelenţă în comunicare.

"MEDIAFAX este o instituţie de presă care a reuşit să domine lumea presei prin seriozitate, printr-un echilibru ieşit din comun", a spus Eugenia Vodă, pe scena Ateneului Român.

Titu Maiorescu, interpretat de Alexandru Repan, a premiat "un alt fel de Maiorescu al vremurilor de azi: unul care a pedepsit un alt gen de infracţiune, în nici un caz literară". Aşadar, Premiul pentru competenţă dovedită i-a fost acordat comisarului de poliţie Aurel Călin, care, în pofida muncii sale dure, a fost vizibil marcat de situaţia inedită de premiant şi a mulţumit Agenţiei MEDIAFAX pentru această onoare. "Se pare că recunoaşte cineva munca şi eforturile depuse de noi", a completat Călin.

Premiul pentru exprimare liberă i-a revenit preşedintelui Consiliului Fiscal Ionuţ Dumitru, fiind acordat de Tristan Tzara, interpretat de Dan Bordeianu. "Premiem împreună pe un om care luptă de câţiva ani cu dadaismul, cu suprarealismul guvernanţilor şi al măsurilor lor economice!", a anunţat "Tristan Tzara". Mesajul lui Ionuţ Dumitru către cei prezenţi a fost: "Să aveţi încredere că ne vom îndeplini în mod independent mandatul legal şi nu vom avea reţineri să spunem ceea ce gândim în continuare".

Rămânând în zona de business, Premiul pentru performanţă în antreprenoriat i-a fost acordat omului de afaceri Marcel Bărbuţ - patronul Adeplast, de către fostul industriaş Dumitru Mociorniţă, în interpretarea lui Cristi Iacob. "Sunt uimit, nu mă aşteptam să câştig acest premiu. E un premiu deosebit", a spus el pe scena Ateneului Român.

Unul dintre momentele emoţionante a fost acela în care Regina Maria, interpretată de Andreea Măcelaru, i-a premiat pe salvatorii din Apuseni.

Rememorând căsătoria sa cu Prinţul Ferdinand şi sosirea în România, "Regina", a remarcat: "Aşa că, atunci când vă simtiţi mai rău cu paşaportul vostru în buzunar, aduceţi-vă aminte de mine: eu am lăsat ţara reginei Victoria ca să vin în Regatul modest al unui prinţ din Balcani. Aduceţi-vă aminte ca românii pot fi iubiţi de neamuri la care astăzi caută de lucru. Aduceţi-vă aminte că ce-am găsit aici, bogaţia de însuşiri din oameni, nu s-a pierdut chiar de tot. Am un exemplu în seara asta care e chiar mai binecunoscut ca mine". În scenă au intrat Argentin Todea, Gheorghe Giurgiu şi Gheorghe Trif, care au primit Premiul pentru voluntariat în cauze etice şi caritabile.

"Ei sunt oamenii care s-au ridicat din pat şi-au plecat pe munte, într-o seară în care nimeni altcineva nu reuşea să dea de un avion prăbuşit în Transilvania", a spus Lucian Mîndruţă. Argentin Todea, Gheorghe Giurgiu şi Gheorghe Trif au urcat pe scena Ateneului Român în apluzele publicului, întreaga sală ridicându-se în picioare în semn de apreciere pentru gestul acestora, despre care unul dintre salvatori a afirmat că "este un gest ce trebuie făcut în ţara asta unul pentru celălalt". "Vă mulţumim frumos pentru ce aţi făcut pentru noi. Să le dea Dumnezeu sănătate doctorilor pentru a salva vieţi cum au făcut-o şi până acum", a afirmat unul dintre cei trei salvatori.

Gala MEDIAFAX 2014 a însemnat şi momentul în care, pentru prima dată de la accidentul din 20 ianuarie, salvatori şi salvaţi s-au întâlnit, părând că le este greu să se recunoască în alte circumstanţe decât cele tragice care i-au adus împreună.

Următorul pe scena Galei MEDIAFAX a fost Carol Davila, interpretat de Mihai Gruia Sandu, care a înmânat medicilor Radu Zamfir, Valentin Calu şi Cătălin Pivniceru, Premiul pentru transformarea profesiei într-o religie, ei devenind astfel exponenţii întregului corp medical din România, ai celor care îşi riscă viaţa pentru a-şi salva semenii. Înainte de a înmâna premiul, "Carol Davila" a ţinut să remarce: "Mulţumesc doctorului Calu pentru că l-a operat pe actorul care mă interpretează".

"Mulţumesc MEDIAFAX pentru acest premiu. Trebuie să fac o corectură, noi nu suntem eroi, noi nu suntem victime, noi suntem nişte supravieţuitori ai unui accident nefericit. Ceea ce s-a întâmplat cu noi, nu ne conferă valoare. Eu dedic acest premiu tuturor colegilor mei", a spus Valentin Calu.

"Mulţumesc MEDIAFAX pentru că în seara asta ne-a făcut o deosebita surpriză, ne-am revăzut cu salvatorii noştri", a adăugat Cătălin Pivniceru.

"Ne simţim onoraţi de aceste premii şi vreau să-l asigurăm pe Carol Davila că n-am uitat jurământul lui Hipocrate, de care ne-a adus aminte în seara asta", a încheiat Radu Zamfir.

Simona Baciu, fondatoarea Transylvania College, a primit Premiul pentru educaţie - Dascalul Românilor, de la Gheorghe Lazăr, interpretat de Marius Stănescu.

"Voi mi-aţi făcut statuie la Universitate. Treceţi pe lângă ea în fiecare zi, când vă duceţi la slujbele voastre în care nu ştiţi sigur dacă învăţătura sau norocul va duc mai departe. Tocmai de aceea am venit să vă îmbărbătez. Şi să predau ştafeta. Şi să vă arăt un model", a spus "Gheorghe Lazăr". Simona Baciu a afirmat că data de "4 martie înseamnă un moment istoric", un moment în care copiii ei, elevii ei "contează".

"La începutul aviaţiei, se spunea că un avion care arăta frumos e şi cel care va zbura bine", a spus Henri Coandă, interpretat de Vladimir Găitan. "Cumva, între artă şi zbor există o legătură pe care am simţit-o toată viaţa. De-asta pot fi şi personajul care, în seara asta, dă un premiu pentru depăşirea limitelor", a continuat el, acordându-i Premiul pentru forţarea limitelor dansatorului, coregrafului şi profesorului Gigi Căciuleanu.

Căciuleanu a povestit, pe scena Ateneului, că, atunci când era mic şi trecea pe lângă Statuia Aviatorilor, niciodată nu şi-a închipuit că monumentul prezintă pe "cineva care cade de undeva". "Eu vedeam pe cineva care urcă de jos şi îşi desface aripile. Asta am văzut în Statuia Aviatorilor şi asta continuu să văd. Forţarea limitelor înseamnă să-ţi deschizi braţele cât mai tare, cât mai mult, să-ţi desfaci cu ele şi inima, dacă se poate... şi să le-o dai oamenilor", a spus Gigi Căciuleanu, însoţindu-şi vorbele de deschiderea braţelor ca într-un zbor.

Chemat în scenă, George Enescu, interpretat de George Ivaşcu, şi-a sintetizat întreaga existenţă spunând: "Atunci când te naşti într-un sat din Botoşani, viaţa e un pariu cu cote mici".

"Succesul în viaţă e o recoltă bună. Sau un post de învăţător. Bucureştiul e departe. Viena e o legendă. Lumea largă? Nici nu crezi că există! (...) Vedeţi dumneavoastră, sunt oameni care slujesc cultura română păstrând-o vie pentru ceilalţi. Etnografi. Istorici. Profesori. Restauratori. Eu am ales să slujesc cultura română desfundând urechi. Am desfundat urechile lumii pentru muzica romanească. Am pus în compoziţiile mele emoţia şi mirosul şi imaginile şi sunetele satului din Moldova în care m-am nascut. (...) În seara asta, vreau să dau mai departe ştafeta. Unui alt roman, care şi-a apărat cultura de cei care i-au negat însăşi esenţa. Un moldovean de-al meu. Un moldovean care-a spus, prin lege, ca suntem compatrioţi", a spus acesta, prefigurând momentul acordării Premiului pentru promovarea spiritului şi culturii române. Trofeul a revenit fostului preşedinte al Republicii Moldova Mihai Ghimpu şi parlamentarilor liberali Valeriu Munteanu, Corina Fusu, Gheorghe Brega şi Boris Vieru, pentru că au fost iniţiatorii documentaţiei înaintate Curţii Constituţionale a Republicii Moldova pentru recunoaşterea limbii române ca limbă oficială.

"Dedic acest premiu tuturor românilor moldoveni din stânga Prutului, care în cele mai grele clipe au vorbit limba română", a spus fostul preşedinte al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu.

Şi mesajele celorlalţi parlamentari moldoveni au fost în aceeaşi cheie: "Pentru noi este o onoare să stăm la straja limbii române, să o iubim, să o învăţăm, să o promovăm, să o protejăm. Trăiască limba română!!" - "Stimaţi compatrioţi, stimaţi români, bucuraţi-vă şi mândriţi-vă că sunteţi români şi că sunteţi acasă. Trăiască România, trăiască limba română!" - "Limba română există nu numai dincolo de Prut, ci şi dincolo de Nistru. Noi în Basarabia luptăm cu acest imperiu până când integritatea şi unitatea noastră naţională, a românilor, se va realiza".

Marele premiu al Galei, pentru construirea legendei prin performanţă, a fost acordat de Lucia Sturdza Bulandra, interpretată de către Ileana Stana Ionescu.

"Chem pe scenă pe un om asemenea mie: un om care a reuşit cumva să-şi trăiască legenda în viaţă. Un om care n-are nevoie decât de un soclu ca să fie o statuie. Un om care are puterea să dăruiască. Şi, care, în mod absolut uimitor, ne dă din ce în ce mai mult", a spus ea, pe scenă fiind invitat, în aplauzele sălii, actorul Radu Beligan, pe care actriţa l-a prezentat drept "dragul" ei Radu Beligan.

"Premiul mi-a produs o vie şi deosebită plăcere. Profit de ocazie pentru a-i ura acestei extraordinare instituţii de presă să nu facă niciun rabat de la valorile pe care le susţine şi promovează de 23 de ani. Astfel încât, în ziua în care Agenţia MEDIAFAX va împlini 95 de ani, cei care îi vor conduce destinul să poată privi înapoi fără să regrete o zi din cele care au trecut", a spus Radu Beligan, stârnind un nou val de aplauze.

La finalul galei, fondatorul agenţiei de presă MEDIAFAX, Adrian Sârbu, a urcat pe scenă, la invitaţia Andreei Esca. El s-a adresat publicului, apreciind ca impresionantă prezenţa şi răbdarea auditoriului de a asista la "un spectacol care nu şi-a propus să aibă intensitatea unui concert de manele şi nici a unui concert rock".

Au fost din nou chemaţi pe scenă premianţii şi alături de ei "Juriul MEDIAFAX", reprezentat de jurnaliştii agenţiei.

"Colegii noştri, pe care probabil nu-i cunoaşteţi niciodată, vin în fiecare zi cu sute de ştiri şi, o dată pe an, fac un exerciţiu religios, recuperarea valorilor din România", a spus Adrian Sârbu în aplauzele sălii.

Melodia "Conquest of Paradise" a dat semnalul de final al Galei.

Gala Mediafax 2014 a beneficiat de sprijinul Alpha Bank, Certinvest, Eximtur, Immofinanz, Tiriac Auto, NNDKP, CITR şi Volksbank - Parteneri Gold.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici