REPORTAJ: Lumea lui Cătălin Mitulescu din "Rumeno" şi cea reală, separate de liniile ferate - FOTO

Ora 18.30. Termometrul încă arată 36 de grade Celsius. Lumea regizorului Cătălin Mitulescu din pelicula "Rumeno" şi cea reală sunt despărţite doar de liniile ferate aflate la capătul străzii din Bucureşti unde a fost construit platoul de filmare pentru cel mai recent lungmetraj al cineastului.

590 afișări
Imaginea articolului REPORTAJ: Lumea lui Cătălin Mitulescu din "Rumeno" şi cea reală, separate de liniile ferate - FOTO

REPORTAJ: Lumea lui Cătălin Mitulescu din "Rumeno" şi cea reală, separate de liniile ferate (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

"Ne pregătim de o repetiţie", strigă Emil Slotea, asistent regizor. De Ziua Marinei, Slotea poartă o pălărie de marinar, dar şi o barbă albă. "Telefoanele închise, puse pe silent", continuă acesta, moment în care toată echipa de filmare îşi scoate mobilele şi le verifică.

După ce traversezi liniile ferate, la marginea "câmpului" a fost construită casa cuplului Radu şi Monica (Alexandru Potocean şi Ada Condeescu). În curte, copilul celor doi, Luca (Denis), se joacă la "malul mării" cu nisipul fierbinte, pe o mică plajă amenajată.

"Am început din noiembrie anul trecut să vorbesc cu Cătălin. Au apărut tot felul de schimbări. Aici sunt de două luni, când era câmp. Nu era nimic aici, nu era nicio casă", spune Daniel Răduţă, scenograful filmului "Rumeno". "Fiecare lucru trebuie să spună ceva", completează acesta. Tortul de la o nuntă din cartier, care are loc în filmul lui Mitulescu, spune Răduţă, a fost făcut din ipsos, pentru că "nu ar fi rezistat" la câte zile au filmat.

Ada Condeescu este îmbrăcată lejer, cu o pereche de blugi, un tricou şi un hanorac gri. Înainte de începerea filmării, Ada primeşte ultimele retuşuri: i se prinde părul, i se şterge faţa.

Copilul râde continuu în timp ce Alexandru Potocean se joacă cu el în nisip. Trebuie filmată o scenă în care Monica şi Luca pleacă de acasă, alături de fratele acesteia. Pare destul de greu să lucrezi cu un copil de patru ani pe platourile de filmare, când orice mic zgomot îi poate distrage atenţia.

Se trage scena 60. "Lasă-l să se liniştească. Lasă-l să se joace acolo", spune Cătălin Mitulescu, de pe scaunul său de regizor, unul alb, neinscripţionat încă. "Denis, mai ştii unde plecaţi?", îl întreabă Mitulescu pe copil. Cu o faţă şi o voce nevinovată, Denis îi răspunde că nu mai ştie. Pe platou se întrezăresc câteva zâmbete în colţul gurii.

După cinci minute, Denis aleargă către părinţii lui, ţipând: "E ora de răcorire". Părinţii povestesc că Denis a ajuns să joace în acest rol după ce l-au înscris la casting, iar apoi a fost ales din ultimii şase copii care au rămas în "cursă".

Şi pentru că totul trebuie să fie ca la carte, asistentul de regie Emil Slotea scrie pe scaunul cel alb "Rezervat regizor". Se lasă liniştea pe platou, se aude doar zgomotul avionului care trece pe deasupra, în timp ce Luca se joacă în nisip. Mitulescu încearcă cu tot felul de întrebări să-l facă pe Denis să se uite către camera de filmat, dar trebuie să fie ceva natural, aşadar nu îi poate da direct indicaţiile. Durează mult să distragi un copil de patru ani de la joaca în nisip. Întrebările continuă. Acum, Denis ar trebui să se ducă lângă Radu, tatăl său din film, dar este mult prea preocupat să se joace cu pietricelele din nisip. Îl distrează teribil să arunce cu ele şi îi spune lui Radu că acasă are chiar o colecţie de pietre, "aproape multe".

După aproape două ore de filmat, pe platou încep să apară şi cafelele. Soarele arzător şi zăpuşeala de afară au moleşit echipa de filmare. Pe platou se aude din nou numele lui Gogu, cel care se ocupă de recuzită. "Linişte, nu mişcă nimeni", spune din nou, pe un ton grav, Emil Slotea. Pe platoul de filmare apare şi actorul Radu Vâlcan, "fratele" Monicăi (Ada Condeescu), la volanul unei maşini, el fiind cel care trebuie să îi ia pe cei doi de acasă. În timp ce urcă în maşină, pe imagini pare şi un minunat apus de soare, unul dintre motivele pentru care s-a dorit filmarea la ceas de seară.

După mai multe duble, Cătălin Mitulescu decide să filmeze încă o dată şi întoarcerea de la nunta din cartier, unul dintre momentele cheie ale filmului. Întreaga echipă se mută pe liniile ferate, unde sunt puse camerele şi alte echipamente. Ada Condeescu poartă acum o rochie roz din satin.

Din partea dreaptă se aude sunetul trenului, se mută repede echipamentul pe cealaltă şină, iar între membrii echipei de filmare se lasă liniştea, auzindu-se doar sunetul puternic al claxonului trenului. Se filmează.

În lumea reală, de dincolo de liniile ferate, oamenii sunt curioşi ce se filmează. Vin, într-un fel, ca la film, doar că în loc de floricele au seminţe. Pe jos cad cojile negre, iar una dintre copilele venite se întreabă oare ce scenă se mai filmează azi.

Filmul spune povestea lui Radu, un tânăr plecat să muncească în Italia, care revine acasă după un an. O găseşte pe Monica, soţia lui, total schimbată, iar copilul lor, Luca, a crescut mai mult decât se aştepta. Cuplul petrece o noapte în care încearcă să se regăsească. Timpul petrecut separat a creat neîncredere şi confuzie între cei doi, dar le dă şi posibilitatea unui nou început.

În rolurile principale joacă actorii Alexandru Potocean şi Ada Condeescu. Imaginea este semnată de Liviu Mărghidan, iar editorul filmului este Ion Ioachim Stroe.

"Rumeno" este cel de-al treilea lungmetraj din cariera regizorală a lui Cătălin Mitulescu. Primul său film, "Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii", a fost prezentat la Festivalul de la Cannes, actriţa Dorotheea Petre fiind recompensată atunci cu premiul Un Certain Regard pentru cea mai bună interpretare.

"Loverboy", realizat în 2011, a fost selectat în secţiunea Un Certain Regard a Festivalului de la Cannes şi la Festivalul de la Sarajevo, unde actriţa Ada Condeescu a fost distinsă cu trofeul Heart of Sarajevo.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici