RSF: Mai puţini jurnalişti ucişi, dar mai mulţi răpiţi în 2014

Şaizeci şi şase de jurnalişti au fost ucişi în 2014, dintre care doi au fost decapitaţi, un bilanţ mai mic decât în 2013, dar răpirile au crescut la 119 cazuri, iar 40 de jurnalişti sunt în continuare ţinuţi ostatici în întreaga lume, a anunţat organizaţia Reporters Sans Frontières.

131 afișări
Imaginea articolului RSF: Mai puţini jurnalişti ucişi, dar mai mulţi răpiţi în 2014

RSF: Mai puţini jurnalişti ucişi, dar mai mulţi răpiţi în 2014 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În comparaţie, 71 de jurnalişti au fost ucişi în 2013 şi 87 răpiţi, potrivit raportului anual publicat marţi de Reporters Sans Frontières (RSF).

"Rareori moartea reporterilor a fost comisă cu un sentiment atât de barbar al propagandei", a apreciat organizaţia, făcând referire la înregistrările video cu decapitările jurnaliştilor americani James Foley şi Steven Sotloff.

De asemenea, două treimi dintre asasinatele vizând jurnalişti au avut loc în zone de conflict: în Siria, ţara care rămâne, ca şi anul trecut, cea mai periculoasă pentru jurnalişti, cu 15 asasinate, în teritoriile palestiniene, în special Gaza (unde au fost înregistraţi şapte morţi în rândul jurnaliştilor), în estul Ucrainei (cu şase morţi), în Irak (cu patru morţi) şi în Libia (cu patru victime) unde, în cinci luni, trei jurnalişti au fost asasinaţi în plină stradă.

Autorii acestor acte au urmărit "să împiedice transmiterea informaţiei din surse independente şi descurajarea atenţiei din exterior. Intimidările sunt atât de diverse încât numărul jurnaliştilor care şi-au părăsit ţara s-a dublat, în raport cu 2013", subliniază RSF.

Numeroase cazuri de răpire, în creştere cu 37%, au fost înregistrate în Ucraina (33), Libia (29) şi în Siria (27), precum şi în Irak (20), în special din cauza ofensivei grupării Stat Islamic şi a deteriorării situaţiei de securitate în Libia.

În acest moment, 40 de jurnalişti şi trei bloggeri sunt ţinuţi ostatici în întreaga lume. În majoritatea cazurilor este vorba despre jurnalişi locali: în Siria, dintre cei 22 de jurnalişti deţinuţi în continuare de grupări armate, 16 sunt sirieni. În Irak, toţi cei opt jurnalişti ţinuţi ostatici sunt irakieni.

Pe lângă cazurile de răpiri şi asasinate, 178 de jurnalişti profesionişti şi 178 de bloggeri se află în închisoare, iar 139 şi-au părăsit ţara, în special în Libia şi în Siria, de două ori mai mult decât în 2013, iar 853 au fost arestaţi, în creştere cu 3% faţă de anul trecut, în timp ce 1.846 jurnalişti au fost ameninţaţi sau agresaţi (cifră în scădere cu 15%,).

- Ucraina şi Egiptul, ţările cu cele mai multe arestări

În ceea ce priveşte arestările, două ţări se află în fruntea clasamentului: Ucraina, unde 47 de jurnalişti au fost arestaţi, fie de către rebelii proruşi sau de autorităţile ucrainene, şi Egiptul, unde 46 de jurnalişti au fost arestaţi, în special sub pretextul apropierii de gruparea Fraţii Musulmani sau al "riscului la adresa unităţii naţionale". Cele două ţări sunt urmate în acest clasament de Iran (45 de jurnalişti arestaţi), Nepal (45) şi Venezuela (34).

De asemenea, Ucraina deţine "recordul" agresiunilor la adresa jurnaliştilor (215), în special "violenţe ale poliţiştilor vizând jurnaliştii care au relatat evenimentele din Piaţa Independenţei din Kiev în ianuarie şi februarie", a arătat raportul RSF. Următoarele locuri sunt deţinute de Venezuela (cu 134 de agresiuni la adresa jurnaliştilor), Turcia (117), Libia (97) şi China (84), ţară în care, potrivit RSF, Partidul Comunist "foloseşte poliţişti în civil pentru a-i împiedica pe jurnalişti să relateze de la manifestaţii, iar violenţele verbale şi fizice au fost preluate şi în Honk Kong".

În Turcia, "la un an de la manifestaţiile din Parcul Gezi, faptul că violenţele poliţiei nu au fost condamnate de justiţie continuă să încurajeze noi abuzuri, iar jurnaliştii plătesc pentru folosirea disproporţionată a forţei de către poliţie".

De asemenea, China este ţara cu cel mai mare număr de jurnalişti aflaţi închisoare. Beijingul este responsabil pentru 17% dintre cazurile de jurnaliştii profesionişti şi 44% dintre bloggerii aflaţi în închisoare. Eritreea, Iran şi Siria se află, de asemenea, în acest clasament, urmate de Egipt. În schimb, cel mai mare număr de bloggeri aflaţi la închisoare este înregistrat în Vietnam.

Raportul notează diminuarea cazurilor de asasinate vizând jurnalişti în ţările unde nu au loc conflicte, printre care Mexic, India sau Filipine. În schimb, RSF notează dublarea numărului de jurnaliste ucise (şase cazuri, faţă de trei), în cazuri produse în special în Republica Centrafricană, în Irak, Afganistan şi în Filipine.

În total, 720 de jurnalişti au fost ucişi din 2005. Anul 2014, în pofida cazurilor de decapitare care au şocat întreaga lume, este unul în care s-au înregistrat printre cele mai puţine victime din ultimii zece ani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici