Scriitorul şi traducătorul Darie Novăceanu a murit la vârsta de 80 de ani

Scriitorul, traducătorul şi jurnalistul Darie Novăceanu, fost ambasador al României în Spania în perioada 1991 - 1996, a murit miercuri, la vârsta de 80 de ani, la Madrid, unde locuia de mai mulţi ani, potrivit presei spaniole.

787 afișări
Imaginea articolului Scriitorul şi traducătorul Darie Novăceanu a murit la vârsta de 80 de ani

Scriitorul şi traducătorul Darie Novăceanu a murit la vârsta de 80 de ani

Născut la Crasna, în judeţul Gorj, pe 3 mai 1937, Darie Novăceanu a publicat peste 70 de volume, în Spania, Mexic şi România, majoritatea acestora fiind de poezie.

A realizat primele traduceri în limba română din operele literare ale lui Juan Ramón Jiménez, Antonio Machado şi Federico García Lorca. De asemenea, a tradus din operele lui Félix Grande, José Manuel Caballero Bonald, Jaime Gil de Biedma, Carlos Barralt, José Ángel Valente, Jorge Luis Borges, Ernesto Sábato, Gabriel García Márquez, Octavio Paz, José Lezama Lima, Hugo Gutiérrez Vega, José Emilio Pacheco şi Heberto Padilla.

A fost membru al Academiei Regale Spaniole şi a fost recompensat cu Premiul Naţional al Spaniei pentru volumul "Luis de Gongora y Argole. Polifem şi Galateea".

De asemenea, a fost primul director al cotidianului Adevărul după Revoluţia din 1989.

În timpul mandatului de ambasador al României în Spania, a desfăşurat o intensă activitate de promovare a valorilor culturale româneşti, potrivit sursei citate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici