Superlativele anului 2016 în Poezie, în viziunea MEDIAFAX

Vă prezentăm un scurt rezumat al celor mai importante momente ale anului 2016 în poezie.

766 afișări
Imaginea articolului Superlativele anului 2016 în Poezie, în viziunea MEDIAFAX

Superlativele anului 2016 în Poezie, în viziunea MEDIAFAX

Debut: Tudor Voicu – „sticle goale fiare vechi”, editura Tracus Arte, 2016. Volumul este câştigătorul Premiului Naţional pentru Debut în Poezie „Train T. Coşovei”.

Antologie de poezie: „111 cele mai frumoase poezii de dragoste din literatura română”, editura Nemira, 2016. Antologie alcătuită de Marius Chivu & Radu Vancu. Cele 111 poeme de dragoste scrise de tot atâţia scriitori şi scriitoare acoperă 230 de ani de poezie românească. Cel mai vechi poem datează din anul 1785, iar cel mai nou, de anul trecut.

Cea mai elegantă şi mai originală antologie de poezie: „Sticle pentru minte, inimă şi literatură” (vol. I, II), Editura Charmides, 2016. O antologie sui-generis de poezie românească olografă pusă în capodoperă de Mihai A. Barbu şi Ion Barbu. Cele două volume conţin 100 de foto-poeţi, 100 de foto-sticle şi 100 de poeme olografe.

http://www.bookaholic.ro/interviu-cu-ion-barbu-despre-proiectul-sticle-pentru-minte-inima-si-literatura.html

Volum de poezie: ioan es. pop – „arta fricii”, editura Charmides, 2016. Volum însoţit cu 15 desene de Aurel Vlad.

Cel mai elegant volum de poezie: Adrian Pârvu, „Adamaru zice:”, editura Charmides, 2016. Volum însoţit cu desene de Vlad Ciobanu. Desenele au fost inspirate de textele din volum, au dimensiunea originală de 75 x 66 cm şi au făcut obiectul unei expoziţii de autor de sine stătătoare.

Cel mai original volum de versuri: Svetlana Cârstean (România), Athena Farrokhzad (Suedia) – „Trado”, editura Nemira, 2016. „Traducerea ca pretext pentru a scrie./ Scrisul ca pretext pentru a iubi./ Iubirea ca pretext pentru a trăda./ Trădarea ca pretext pentru a traduce.”

https://www.youtube.com/watch?v=EXueLScLe_E

Cea mai nouă colecţie de poezie: „Vorpal”, editura Nemira. Primele două volume apărute sunt: Ştefania Mihalache, – „sisteme de fixare şi prindere” şi Florin Dumitrescu – „dodii”.

http://blog.nemira.ro/vorpal-noua-colectie-de-poezie-a-editurii-nemira-coordonata-de-svetlana-carstean

Cel mai consistent proiect editorial dedicat poeziei: Colecţia „Qpoem” a editurii Paralela 45. În cadrul acestei colecţii au apărut, într-o grafică unitară, în 2016, 24 de volume de poezie.

Cele mai interesante Festivaluri de poezie: „Artgothica”, Sibiu, în cadrul căruia se decernează Premiile Naţionale pentru Poezie „Mircea Ivănescu” şi „Antares”, care se desfăşoară pe traseul Galaţi, Brăila, Isaccea, Sulina.

https://www.youtube.com/watch?v=EQznrTB6EfY&index=1&list=PLbZPXgiohmePNH77nK0gHDHw_BO-uLQf8

https://www.youtube.com/watch?v=dndlCeanRAc

Cea mai importantă revistă dedicată poeziei: „Poesis international” (fondată în 2010 şi coordonată de poetul şi editorul Claudiu Komartin).

http://poesisinternational.blogspot.ro/

Cele mai consistente acţiuni de promovare a poeziei: „Asociaţia Culturală Direcţia 9”, pentru recitalurile de poezie şi muzică organizate în Bucureşti şi în ţară.

https://www.youtube.com/watch?v=9qKEEtmj9OY

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici