Tablouri de Nicolae Tonitza, scoase la licitaţie, la Paris

Zece tablouri semnate de pictorul român Nicolae Tonitza, din colecţia privată a Ştefaniei Manoliu, vor fi scoase la licitaţie pe 25 martie, la Paris, alături de alte lucrări ale unor artişti români, de casa de licitaţii Sadde Auctions.

871 afișări
Imaginea articolului Tablouri de Nicolae Tonitza, scoase la licitaţie, la Paris

Tablouri de Nicolae Tonitza, scoase la licitaţie, la Paris

Fosta colecţie a Ştefaniei Manoliu, născută în 1887 la Bacău şi decedată la Paris în 1972, va fi expusă în premieră la Paris. Printre piesele de artă importante, datând din perioada celor două războaie mondiale, se află zece tablouri semnate Nicolae Tonitza - unele dintre ele studii -, patru lucrări aparţinând Şcolii româneşti de pictură de început de secol XIX şi şapte tablouri semnate de pictorul român Francisc Şirato. Acesta a făcut parte din "Grupul celor patru", alături de Nicolae Tonitza, Ştefan Dimitrescu şi Oscar Han, informează espacedatapresse.com.

Lucrările de artă care vor fi scoase la licitaţie pe 25 martie, la Paris, au fost depozitate mai mulţi ani în mansarda reşedinţei unei familii din regiunea Bourbon.

Potrivit sursei citate, pictorul român i-a fost mentor şi profesor Ştefaniei Manoliu, cele mai numeroase lucrări care vor fi scoase la licitaţie fiind semnate chiar de către aceasta.

Printre loturile care vor fi licitate pe 25 martie se află două nuduri de femei semnate de Tonitza - "Nu assis à l’étole" (estimat la 8.000-12.000 de euro) şi "Nu debout" (estimat la 8.000-12.000 de euro) -, care reflectă "imaginea măiestriei artistice" a autorului lor, potrivit experţilor în artă.

Alte tablouri semnate de Tonitza şi scoase la licitaţie pe 25 martie la Paris sunt: "Portrait de femme (Ecaterina?)", estimat la 8.000-12.000 de euro, şi "Portrait en profil d'une fillette", a cărui valoare estimată este de 15.000-20.000 de euro.

"Talentul imens şi viziunea artistică ale pictorului sunt evidente, de asemenea, în porterele de copii", cum ar fi Lotul 48 - "Portrait d’enfant" (au chapeau), estimat la 10.000-15.000 de euro, care va fi scos la rândul său la licitaţie pe 25 martie, se spune într-un comunicat al casei de licitaţii Sadde Auctions.

Potrivit comunicatului, o altă caracteristică distinctivă a portretelor pictorului român se referă la "ochii Tonitza", despre care se spune că "pot şi azi să te privească cu nostalgie şi inocenţă".

"Aceşti ochi mari, rotunzi şi expresivi sunt o trăsătură a stilului unic al portretisticii româneşti", mai spune casa de licitaţii.

Nicolae Tonitza a fost desemnat, în 2012, drept cel mai valoros pictor autohton la licitaţiile din România. Astfel, potrivit Top 100 cei mai valoroşi pictori, tabloul lui Tonitza "Nud în iatac" a fost vândut, la Licitaţia de Iarnă Artmark din decembrie 2011, pentru suma de 290.000 de euro.

Printre tranzacţiile semnificative ale lucrărilor de Nicolae Tonitza se numără: "Golgota" (Artmark, noiembrie 2010 - 125.000 de euro), "Pe verandă" (Artmark, iunie 2011 - 155.000 de euro), "Trei fraţi" (Artmark, martie 2012 - 170.000 de euro) şi "Două surori" (Artmark, iulie 2012 - 125.000 de euro).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici