Top 300 Capital: Familia Voiculescu şi Dinu Patriciu - cei mai bogaţi români din mass-media

Camelia şi Corina Voiculescu, proprietare ale trustului de presă Intact, şi Dinu Patriciu, patronul Adevărul Holding, sunt cei mai bogaţi oameni din mass-media, cu averi estimate de 1,5- 1,6 miliarde de euro, potrivit Top 300 cei mai bogaţi români lansat, miercuri, de Capital.

792 afișări
Imaginea articolului Top 300 Capital: Familia Voiculescu şi Dinu Patriciu - cei mai bogaţi români din mass-media

Omul de afaceri Dinu Patriciu (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Trustul de presă Intact, fondat de Dan Voiculescu, cuprinde televiziunile Antena 1, Antena 2, Antena 3, Euforia TV şi GSP TV, radiourile Romantic şi ZU, ziarele Jurnalul Naţional, Gazeta Sporturilor, Financiarul, Săptămâna Financiară, dar şi mai multe reviste. Conform Top 300 realizat de Capital, dezvoltarea activităţii posturilor de televiziune şi lansarea GSP TV şi a postului de radio ZU, precum şi consolidarea presei scrise s-au numărat printre principalele direcţii ce au marcat afacerile grupului în 2008.

Potrivit aceluiaşi top, omul de afaceri Dinu Patriciu, care are o avere de 1,5-1,6 miliarde de euro, a intrat în industria mass-media în urmă cu trei ani, prin achiziţia companiei Adevărul, în care a investit peste 35 de milioane de euro. În prezent, Adevărul Holding deţine, în România, cotidianele Adevărul, Adevărul de seară şi Click, revistele Forbes, Dilema Veche şi Dilemateca, şi este prezent pe piaţa internaţională ca publisher al cotidianului ucrainean Blik. În 2008, rezultatele trustului media au indicat o cifră de afaceri de 27 de milioane de euro şi pierderi de 13 milioane de euro.

Sorin Ovidiu Vântu, proprietarul Grupului Realitatea-Caţavencu, are, conform topului realizat de Capital, o avere de circa 1,2-1,25 miliarde de euro. Grupul include patru posturi de televiziune, trei posturi de radio, zece titluri de presă scrisă, o agenţie de presă şi o divizie new media. Grupul Realitatea-Caţavencu a raportat, în 2008, o cifră de afaceri de 100 de milioane de lei.

Familia Adamescu, cu o avere estimată la 1,1-1,2 miliarde de euro, este proprietara, împreună cu publisherul german WAZ, a companiei Medien Holding, acţionar majoritar al Societăţii "R", care editează cotidianul România liberă. Prin intermediul Medien Holding, Dan Adamescu a achiziţionat trustul Domus Magazin.

Familia Păunescu, cu o avere estimată la 900-950 de milioane de euro, deţine postul de televiziune B1, fondat în 2002 de Bobby Păunescu. În 2004, familia Păunescu a predat companiei NewsCorp, condusă de magnatul american Rupert Murdoch, un pachet de 20% din acţiuni şi managementul postului. În 2008, Bobby Păunescu a anunţat încheierea unui parteneriat între trustul de presă scrisă pe care îl controlează, Media Sud Europa, şi European Media Investment (EMI), firmă afiliată reţelei germane ARBOmedia.

În topul Capital al celor mai bogaţi oameni din mass-media urmează, cu o avere estimată la 680-700 de milioane de euro, fraţii Micula, proprietarii Centrului Naţional Media, trust din care fac parte Naţional TV, posturile TV de nişă N24 şi Favorit, televiziunea regională Transilvania şi posturile de radio Naţional şi Favorit.

Ion Ţiriac, Dinu Patriciu şi familia Voiculescu ocupă primele trei poziţii în topul celor mai bogaţi 300 de români realizat de revista Capital şi lansat miercuri, cu averi de 1,8-2 miliarde de euro, 1,5-1,6 miliarde de euro şi, respectiv, 1,5-1,6 miliarde de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici