Victimele scandalului interceptărilor telefonice de la News of the World vor o reglementare a presei

Peste 50 de victime ale scandalului interceptărilor telefonice în care a fost implicat fostul tabloid News of the World i-au adresat premierului britanic o scrisoare deschisă pentru a se asigura că guvernul nu va respinge o serie de noi legi pentru reglementarea presei.

102 afișări
Imaginea articolului Victimele scandalului interceptărilor telefonice de la News of the World vor o reglementare a presei

Victimele scandalului interceptărilor telefonice de la News of the World vor o reglementare a presei (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Semnatarii, printre care se numără actorii Hugh Grant şi Jude Law, se tem că David Cameron şi guvernul său s-ar putea opune formării unui organism independent pentru reglementarea presei.

Comisia independentă privind etica presei, prezidată de magistratul Brian Leveson, alcătuită în iulie 2011, urmează să publice până la sfârşitul anului concluziile trase în urma numeroaselor audieri ce au avut loc, printre care se numără cea a lui David Cameron, şi să formuleze recomandări privind reglementarea presei.

Scrisoarea deschisă urmăreşte să obţină asigurarea premierului că va studia cu "mintea deschisă" propunerile comisiei şi că "nu s-a decis deja în favoarea unei propuneri care ar permite o autoreglementare a presei", se arată într-un fragment din această scrisoare publicat de The Observer.

Întrebat la BBC dacă îşi va ţine promisiunile de a urma recomandările comisiei, David Cameron a răspuns: "Desigur".

"Trebuie să aşteptăm să vedem ce spune judecătorul Leveson", a afirmat el. "Nu dorim o intervenţie puternică a statului. Trebuie să avem o presă liberă", a adăugat Cameron.

"Intenţionez (...), dorim cu toţii implementarea unui sistem de reglementare rezonabil", a conchis acesta.

În acest scandal, fostul tabloid News of the World al lui Rupert Murdoch este acuzat că a piratat mesageria telefonică a 600 de persoane, printre care celebrităţi precum Brad Pitt, Angelina Jolie sau Wayne Rooney.

Scandalul, care a condus în iulie 2011 la închiderea tabloidului, a adus în discuţie deontologia jurnalistică şi legăturile între presă, poliţie şi lumea politică.

Procesul este prevăzut pentru septembrie 2013.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici