Acord UE: Bonusurile bancherilor vor fi limitate. Băncile vor raporta profitul din fiecare ţară

Bonusurile bancherilor vor fi limitate în Uniunea Europeană la dublul salariilor fixe, iar începând din anul 2015 instituţiile de credit vor raporta profiturile şi taxele realizate în fiecare ţară unde activează, potrivit unui acord provizoriu între Parlamentul European şi guvernele naţionale.

361 afișări
Imaginea articolului Acord UE: Bonusurile bancherilor vor fi limitate. Băncile vor raporta profitul din fiecare ţară

Acord UE: Bonusurile bancherilor vor fi limitate. Băncile vor raporta profitul din fiecare ţară (Imagine: Shutterstock)

Parlamentul European şi guvernele statelor membre UE, reprezentate de Irlanda la negocieri, au încheiat miercuri seară un acord provizoriu privind modalitatea de implementare a noilor reglementări "Basel III", noul regulament internaţional privind sectorul financiar, care are ca scop evitarea unei noi crize financiare, potrivit Financial Times, preluat de CNN.

Astfel, compensaţiile financiare variabile, extrasalariale ale bancherilor vor fi limitate la 100% din salariul fix, cu posibilitatea de creştere până la maximum 200% din salariu după consultarea acţionarilor.

Decizia reprezintă o lovitură pentru Marea Britanie, care a încercat să prevină limitarea prea dură a salarizării în domeniul bancar pentru a apăra poziţia Londrei ca centru financiar global.

Impactul înţelegerii asupra Londrei va fi însă limitat de tratamentul favorabil acordat compensaţiilor financiare pe termen lung dependente de situaţia financiară a unei bănci, precum plăţile în acţiuni sau obligaţiuni.

Dacă va fi confirmat, acordul reprezintă o victorie în special pentru negociatorii din partea Parlamentului European, care au insistat pentru limitarea severă a bonusurilor ca monedă de schimb pentru aprobarea legislaţiei de implementare a Basel III.

Clauza privind compensaţia financiară a bancherilor ar urma să intre în vigoare din luna ianuarie a anului viitor.

Pe lângă prevederile referitoare la bonusuri, parlamentarii europeni au reuşit să-şi impună punctul de vedere şi în privinţa transparenţei. Astfel, începând din anul 2015, băncile ar urma să fie obligate să prezinte profiturile obţinute şi taxele plătite în fiecare ţară unde activează, cu condiţia ca executivul UE, Comisia Europeană, să nu considere că transparenţa suplimentară reprezintă un obstacol în calea investiţiilor.

Irlanda va prezenta joi acordul provizoriu ambasadorilor UE, care ar urma apoi să recomande miniştrilor statelor naţionale să aprobe termenii finali ai înţelegerii.

Odată aprobat de Parlamentul European şi de statele membre, legislaţia privind implementarea acordului Basel III va reprezenta cea mai complexă şi completă reorganizare a sistemului bancar după criza financiară mondială din 2008. În următorii şase ani, băncile vor fi obligate să-şi consolideze rezervele de capital şi activele lichide conform cu noile standarde, pentru a preveni o nouă criză a creditelor.

Bancherii au avertizat că limitarea bonusurilor ar putea descuraja băncile să opereze în Europa. În timp ce nivelul mediu al compensaţiei bancherilor se încadrează în nivelurile convenite miercuri seară de oficialii europeni, performerii de top pot primi bonusuri echivalente cu de peste 10 ori salariul de bază.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici