Activele fondurilor de pensii Pilon II au rămas la 89 mld. lei

Salariaţii care contribuie în mod obligatoriu cu 3,75% din venitul brut lunar pentru administrarea privată a economiilor pentru bătrâneţe, au virat 8,2 mld. lei (1,6 mld. euro) către fondurile de pensii private obligatorii Pilon II în primele nouă luni din 2022, arată datele agregate de ZF.

149 afișări
Imaginea articolului Activele fondurilor de pensii Pilon II au rămas la 89 mld. lei

Activele fondurilor de pensii Pilon II au rămas la 89 mld. lei

Însă scumpirile accelerate, care au erodat din valoa­rea portofoliilor titlurilor de stat, la care se adaugă şi faptul că Bursa de Valori Bucureşti a avut o scădere de 19% de la începutul anului până la final de septembrie 2022 au determinat ca activele fondurilor de pensii Pilon II să rămână în jurul valorii de 89 mld. lei, arată calculele realizate de ZF.

Astfel, în fiecare lună de până acum din 2022, în conturile celor mai mari investitori ai bursei locale, respectiv cele şapte fonduri Pilon II, au intrat în medie circa 910 milioane de lei de la salariaţi, sume de bani care au fost direcţionate în cea mai mare parte în achiziţia de titluri de stat şi în proporţie de circa 25% către acţiuni. Spre comparaţie, viramentele din primele nouă luni din 2021 au fost de 7,3 mld. lei, creşterea cu 1 mld. lei anul acesta fiind explicată de creşterile salariale şi ca urmare a majorării numărului celor care au început să cotizeze la P2.

Potrivit datelor ASF, circa 7,8 milioane de români sunt participanţi ai fondurilor Pilon II, din care aproape 4 milioane de persoane au avut contribuţii virate recent. În septembrie au fost înregistrate contribuţii de 936 mil. lei, ceea ce înseamnă în medie circa 234 lei pentru un participant.

Pe de altă parte, cele şapte fonduri de pensii private Pilon II, cei mai mari investitori ai companiilor listate la BVB, aveau la final de septembrie 2022 active de 89 mld. lei, în scădere cu 3 mld. lei faţă de luna precedentă şi cu 400 mil. lei faţă de începutul anului. În septembrie scăderea indicelui principal BET cu aproape 12%, în a treia cea mai slabă lună septembrie din istoria Bursei de Valori Bucureşti, a fost factorul principal care a şters din activele fondurilor Pilon II, investite în proporţie de circa 20% în companii listate pe plan local.

De la începutul anului şi până la final de septembrie indicele principal BET a scăzut cu aproape 19%, ceea ce s-a reflectat şi în activele Pilon II. Însă impactul cel mai mare a fost pe portofoliul de titluri de stat, în proporţie de 60% din activele fondurilor, în contextul în care scumpirile puternice şi aştep­tările de majorare a dobânzilor au de­ter­minat scăderea valorii acestor investiţii.

Ca structură a investiţiilor, cea mai mare parte a activelor fondurilor de pensii Pilon II este în titluri de stat, respectiv 63%, adică 56 miliarde de lei, ceea ce face din aceşti investitori printre cei mai mari finanţatori ai datoriei statului român. Urmează segmentul de acţiuni – burse externe, dar în cea mai mare parte bursa de la Bucureşti, respectiv 21%, adică 18,8 miliarde de lei.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
pilon ii,
acctive,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici