O firmă din Belgia şi proprietarul Medallion Air au rămas în cursa pentru preluarea Blue Air

Trei investitori s-au calificat pentru preluarea Blue Air, o firmă deţinută de omul de afaceri Dan Adamescu, o asociere din care face parte Medallion Air, controlată de Victor Dumitrescu, şi o companie înregistrată în Belgia, însă doar ultimii doi au depus oferte.

497 afișări
Imaginea articolului O firmă din Belgia şi proprietarul Medallion Air au rămas în cursa pentru preluarea Blue Air

Adamescu, o firmă din Belgia şi proprietarul Medallion Air, rămaşi în cursa pentru preluarea Blue Air

Tranzacţia vizează preluarea fondului de comerţ, care include brandul Blue Air, know-how-ul şi platforma de vânzare, nu şi activele companiei, iar licitaţia porneşte de la 6 milioane lei, au declarat pentru MEDIAFAX surse apropiate situaţiei.

Printre obligaţiile cumpărătorului se numără plata datoriilor legate de activitatea curentă şi onorarea zborurilor deja contractate, au precizat sursele. 

"Casa de Insolvenţă Transilvania, coordonatorul echipei de negociere pentru vânzarea Blue Air, anunţă că astăzi, 16 mai 2013, au fost depuse 2 oferte finale de preluare a business-ului Blue Air. Ofertele trebuie să fie însoţite şi de dovezi de depunere a garanţiei solicitate de către Comisia de organizare a procedurii de vânzare. Ofertele vor fi deschise vineri, 17 mai. Dacă toate condiţiile solicitate sunt îndeplinite, Comisia de vânzare, în urma deschiderii ofertelor, va desemna un câştigator. Acest câştigător va trebui ulterior aprobat de către creditori şi acţionari înainte de a se face efectiv transferul business-ului", se arată într-un comunicat CITR, coordonatorul echipei de negociere încă de la demararea procesului.

Casa de insolvenţă precizează că, în acord cu creditorii şi investitorii interesaţi de Blue Air, a accelerat licitaţia pentru a putea asigura companiei o stabilitate ridicată.

Vânzarea business-ului Blue Air a fost decisă pentru consolidarea poziţiei companiei pe piaţa din România şi pe cea europeană, se spune în comunicat.

"Într-o primă etapă a procedurii de vânzare, echipa de negociere coordonată de Casa de Insolvenţă Transilvania a atras 12 investitori interesaţi. Dintre ofertele depuse, 9 au fost considerate eligibile. În urma procesului de evaluare şi analiză a ofertelor depuse, în cursa pentru Blue Air au mai rămas 3 investitori. Doi dintre aceştia au depus astăzi ofertele finale. Compania aviatică Blue Air nu se află în nicio procedură judiciară şi îşi desfăşoară activitatea în condiţii normale, conform orarului de zbor, fără ca pasagerii să fie afectaţi în vreun fel de procesul de vânzare", arată CITR.

Dan Adamescu deţine, printre altele, compania de asigurări Astra, magazinul Unirea din Bucureşti şi hotelurile de cinci stele InterContinental (Bucureşti) şi Rex (Mamaia). Firma Medallion Air, deţinută de Victor Dumitrescu, operează zboruri în regim charter.

CITR, administratorul judiciar al Romstrade, firmă aflată în insolvenţă şi care deţine Blue Air, şi-a propus un termen de cel mult două luni pentru vânzarea companiei, au declarat la 11 aprilie pentru MEDIAFAX surse apropiate situaţiei.

Blue Air a anunţat pe 24 aprilie că au fost depuse nouă oferte sau scrisori de intenţie de la investitori interesaţi de preluarea companiei deţinute de omul de afaceri Nelu Iordache, cei mai mulţi din afara ţării.

"În urma anunţului făcut în data de 11 aprilie privind scoaterea la vânzare a companiei Blue Air, vă informăm faptul că, până la data limită de 20 aprilie au fost depuse un număr de 9 oferte/scrisori de intenţie, cele mai multe provenind din afara ţării. Este vorba despre companii din Belgia, Italia, România, Elveţia, Grecia, dar şi din Emiratele Arabe Unite sau alte ţări din Asia", potrivit unui anunţ al companiei low cost.

Compania preciza că modalitatea de evaluare şi de selecţie a ofertelor depuse, precum şi procedura de derulare a negocierilor va fi stabilită împreună cu creditorii societăţii, inclusiv ANAF.

"Împreună cu creditorii societăţii intenţionăm să fixăm data de 20 mai drept deadline pentru primirea ofertelor finale. În acest sens, criteriile de selecţie vor fi aprobate de creditorii companiei şi acţionarii acesteia, alături de Comisia de negociere, care urmează a fi desemnată", potrivit sursei citate.

În prezent, Blue Air operează zboruri cu 8 aeronave, către 30 de destinaţii europene cu plecare din Bucureţti, Bacău şi Sibiu, având aproximativ 400 de salariaţi.

Blue Air şi constructorul Romstrade, aflat în insolvenţă, sunt cele mai importante companii controlate de omul de afaceri Nelu Iordache, cercetat pentru deturnarea a 25 de milioane de lei din banii alocaţi pentru construirea autostrăzii Nădlac-Arad şi aflat în prezent în detenţie.

Compania aeriană low cost a transportat anul trecut 1,45 milioane de pasageri şi are afaceri anuale de aproape 150 milioane euro. Principalul competitor, Wizz Air, a transportat 2,7 milioane pasageri şi estimează 3 milioane de pasageri pentru anul acesta.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici