Al doilea partid din Grecia: Nu vom aproba noi măsuri de austeritate, acordul trebuie schimbat

Antonis Samaras, liderul celui de-al doilea partid din Grecia, a declarat că reprezentanţii formaţiunii, care constituie aproape o treime din Parlament nu vor vota nicio nouă măsură de austeritate, iar "mixul de politici" cerut de instituţiile financiare internaţionale trebuie schimbat.

270 afișări
Imaginea articolului Al doilea partid din Grecia: Nu vom aproba noi măsuri de austeritate, acordul trebuie schimbat

Antonis Samaras (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Nu vom vota pentru nicio nouă măsură de austeritate", a declarat Samaras într-o întâlnire cu parlamentarii Partidului Noua Democraţie, cea mai puternică formaţiune de opoziţie în timpul guvernului Giorgios Papandreou.

El a adăugat că nu va semna nicio scrisoare care să cuprindă angajamentul Greciei pentru introducerea noilor măsuri de austeritate.

Comisarul european pentru economie, Olli Rehn, a cerut liderilor politici din Grecia să semneze un angajament scris privind implementarea măsurilor de austeritate cerute de creditorii internaţionali, respectiv Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional.

Samaras a afirmat că un angajament verbal ar fi trebui să fie suficient.

El a precizat că parlamentarii partidului pe care îl reprezintă vor susţine toate măsurile care au fost deja aprobate.

Samaras a arătat că "criticile" opoziţiei faţă de măsurile din acordul de finanţare externă rămân neschimbate, iar reducerea datoriilor Greciei cu 100 miliarde euro, sau 50% din valoarea obligaţiunilor deţinute de creditorii privaţi, a devenit "inevitabilă din cauza eşecului măsurilor luate".

Premierul elen Giorgios Papandreou a demisionat săptămâna trecută la presiuni internaţionale şi autohtone, ultimele evenimente indicând că fostul vicepreşedinte al Băncii Centrale Europene Lucas Papademos urmează să formeze un guvern de tehnocraţi care ar fi trebuit susţinut de o majoritate de uniune naţională.

Grecia trebuie să obţină avizul UE pentru următoarea tranşă din acordul de finanţare externă până la mijlocul lunii decembrie, când se estimează că statul nu va mai avea bani să-şi onoreze obligaţiile şi ar putea intra în insolvenţă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici