Alertă în Europa. Gazprom a trimis o scrisoare prin care anunţă că nu poate garanta livrările de gaze din cauza unor circumstanţe "extraordinare"

Compania rusă Gazprom a transmis clienţilor din Europa că nu poate garanta livrările de gaze din cauza unor circumstanţe "extraordinare", potrivit unei scrisori consultate de Reuters.

5519 afișări
Imaginea articolului Alertă în Europa. Gazprom a trimis o scrisoare prin care anunţă că nu poate garanta livrările de gaze din cauza unor circumstanţe "extraordinare"

Alertă în Europa. Gazprom a transmis clienţilor din Europa că nu poate garanta livrările de gaze din cauza unor circumstanţe "extraordinare"

Datată 14 iulie, scrisoarea spune că gigantului controlat de statul rus a declarat forţă majoră asupra livrărilor, începând cu 14 iunie. Clauză de forţă majoră este standard în contractele comerciale şi defineşte circumstanţe extreme care eliberează o campanie de o parte din obligaţiile sale legale, relatează Reuters.

Scrisoarea se adăugă temerilor că Moscova ar putea să nu repornească gazoductul Nord Stream 1 la sfârşitul perioadei de întreţinere, ca represalii la sancţiunile impuse Rusiei din cauza războiului din Ucraina, accentuând o criză energetică care riscă să arunce Europa în recesiune.

Uniper, cel mai mare importator de gaz rusesc din Germania, s-a numărat printre clienţii care au declarat că au primit o scrisoare şi că au respins în mod oficial cererea spunând că este nejustificată.

Scrisoarea nu înseamnă neapărat că Gazprom va întrerupe livrările, ci mai degrabă semnalează că nu vrea să fie trasă la răspundere dacă nu reuşeşte să respecte termenii contractuali. Grupul austriac OMV a declarat luni că se aşteaptă ca livrările de gaze din Rusia prin Nord Stream 1 să fie reluate aşa cum era planificat după oprire.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici