Conducerile Camerei Deputaților și Senatului au aprobat amânarea cu două ore a ședinței în care premierul Ilie Bolojan își angajează răspunderea pe Legea Austerității.
„Luni, 7 iulie 2025 – ora 17,00 – până la finalizare (prezență fizică şi online) – Angajarea răspunderii Guvernului asupra Proiectului de Lege privind unele măsuri fiscal – bugetare”, este modificarea în programului Parlamentului operată de membrii Birourulor Permanente ale Camerei Deputaților și Senatului.
Inițial, programul inițial începea la ora 15.00.
După angajarea răspungerii Guvernului pe Legea Austerității, Opoziția are la dispoziție să depună moțiune de cenzură.
Amânarea ședinței a venit pe fondul solicitării social-democraților de a introduce unele amendamente în proiectul Legii Austerității.
Luni, Partidul Social Democrat a depus 18 amendamente la pachetul de măsuri fiscale, printre care creșterea pragului de aplicare a contribuției de sănătate pentru pensii de la 3.000 la 4.000 de lei și reducerea cu 40% a subvenției pentru partide, informează Gândul.
Partidul Social Democrat a depus luni, o serie de 18 amendamente la proiectul de lege privind reducerea deficitului bugetar. Printre măsuri se numără majorarea plafonului de la care se aplică contribuția de asigurări sociale de sănătate asupra pensiilor, de la 3.000 la 4.000 de lei lunar.
Conform amendamentului, pensionarii care încasează pensii de până la 4.000 de lei pe lună nu vor datora CASS. Măsura ar urma să se aplice temporar, între 1 august 2025 și 31 decembrie 2026, în contextul necesității corectării deficitului bugetar.
PSD susține că modificarea respectă angajamentele din programul de guvernare și solicită în continuare scutirea de la plata CASS pentru anumite categorii sociale, persoane persecutate politic de regimul comunist, veterani, văduve de război, deportați sau persoane implicate în lupta anticomunistă.
Totodată, părinții aflați în concediu pentru creșterea copilului, cu venituri sub 3.000 de lei, ar urma să fie scutiți de contribuția de sănătate.
În plus, printr-un alt amendament, social-democrații vizează reducerea cu 40% a subvenției acordate partidelor politice, față de nivelul din anul trecut.