ArcelorMittal SA Hunedoara îşi va opri producţia

Combinatul siderurgic Hunedoara îşi va opri producţia, timp de aproximativ două luni, din cauza crizei economice, iar cei 1.200 de angajaţi vor fi trimişi prin rotaţie în concediu, în luna noiembrie, administraţia susţinând că există posibilitatea ca unii salariaţi să fie trimişi în şomaj tehnic.

594 afișări
Imaginea articolului ArcelorMittal SA Hunedoara îşi va opri producţia

ArcelorMittal SA Hunedoara îşi va opri producţia (Imagine: Mediafax Foto)

După aproape 80 de ani de funcţionare, combinatul siderurgic de la Hunedoara îşi va opri producţia din cauza crizei economice mondiale.

"Combinatul îşi va opri producţia zilele următoare. Din câte ştiu eu, ultima dată când acest combinat şi-a oprit producţia a fost la începutul anilor '30, înainte de a mă naşte eu. Şi atunci, ca şi acum, cauza care a determinat oprirea producţiei a fost legată de criza economică gravă prin care au trecut Statele Unite ale Americii. Oprirea producţiei nu înseamnă închiderea combinatului, ci înseamnă că în acest moment nu mai avem un număr minim de comenzi care să ne permită să vindem producţia. În acest moment, este sigur că vom opri producţia în această lună. În luna decembrie există posibilitatea să o reluăm, dacă vom avea un număr minim de comenzi", a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX, directorul general al SC ArcelorMittal SA Hunedoara, Remus Păţan.

Potrivit acestuia, în prezent piaţa internaţională a produselor siderurgice este în continuă scădere, iar acest fapt impune oprirea producţiei, atât pentru a se putea restabili echilibrul economic cerere-ofertă, cât şi pentru a se conserva resursele financiare ale SC ArcelorMittal SA Hunedoara.

Directorul general al SC ArcelorMittal SA Hunedoara susţine că până la sfârşitul anului nu vor fi făcute disponibilizări.

"Personalul va fi trimis, prin rotaţie, în concediu. Cei care şi-au efectuat tot concediul vor fi folosiţi pentru a executa unele lucrări de conservare. Am luat în calcul şi trimiterea acasă a unor angajaţi, cu o indemnizaţie de 75% din salariu, dar, deocamdată, această măsură nu a fost decisă încă, deoarece nu ştim cum vor evolua lucrurile în continuare. Repornirea producţiei siderurgice la Hunedoara se va produce în mod sigur anul viitor, în luna ianuarie", a afirmat directorul general al ArcelorMittal SA Hunedoara.

În ceea ce priveşte contractul colectiv de muncă, care a expirat în 4 octombrie, şi nu a fost încă reînnoit, Remus Păţan spune că este de acord să se respecte şi să se plătească angajaţilor toate drepturile salariale stabilite anterior datei de 4 octombrie, până la semnarea unui nou contract colectiv de muncă.

Liderul Sindicatului "Siderurgistul" din cadrul SC ArcelorMittal SA Hunedoara, Petru Vaidoş, a declarat, la rândul său, că producţia a fost oprită luni, iar în momentul de faţă se fac programările pentru concedii şi se discută despre luarea unei decizii finale legate de trimiterea unor angajaţi în şomaj tehnic, din luna decembrie.

El a adăugat că în cadrul Comisiei de Dialog Social, care s-a întrunit, luni, la Prefectură, s-a ajuns la o înţelegere de principiu între sindicate şi conducerea executivă a combinatului siderurgic pentru aplicarea unor măsuri de protecţie şi conservare a capacităţilor tehnice şi umane, până la întrunirea condiţiilor de reluare a producţiei şi până la negocierea noului contract colectiv de muncă.

Prefectul de Hunedoara Dan Aurel Pricăjan a spus că stabilizarea situaţiei economice şi sociale la S.C. ArcelorMittal este importantă pentru economia judeţului şi că aşteaptă din partea sindicatelor şi a conducerii executive a companiei să colaboreze pentru începerea negocierilor contractului colectiv de muncă, dar şi pentru repornirea producţiei la începutul anului 2009.

ArcelorMittal, cel mai mare producător de oţel la nivel mondial, va reduce producţia cu 30% până la începutul anului 2009, din cauza problemelor economice internaţionale, care au determinat o scădere a cererii, potrivit publicaţiei Wall Street Journal.

Reducerea este de două ori mai mare decât cea anunţată în octombrie şi urmează accentuării declinului economic global.

Producţia ArcelorMittal va fi diminuată cu 30% atât la nivel de grup, cât şi în Europa.

Grupul este prezent şi în România, prin patru combinate siderurgice, la Galaţi, Iaşi, Hunedoara şi Roman, operatorul portuar Romportmet Galaţi şi filiala locală a companiei de construcţii ArcelorMittal Construction.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici