Asiguratorii au restanţe de 300 milioane euro către firmele de service auto

Întârzierile de decontare ale asiguratorilor către service-urile auto cumulează în prezent circa 300 de milioane de euro, cu o medie de 100.000 de euro pe societate, a declarat pentru MEDIAFAX Cristian Muntean, director la Asociaţia Societăţilor de Service Auto Independente (ASSAI).

157 afișări
Imaginea articolului Asiguratorii au restanţe de 300 milioane euro către firmele de service auto

Asiguratorii au restanţe de 300 milioane euro către firmele de service auto (Imagine: Mediafax Foto)

"Întârzierile cu plăţile pentru decontarea serviciilor de reparaţie efectuate pe baza poliţelor de asigurare RCA şi Casco sunt de circa 100.000 de euro per societate, iar în România sunt autorizate 3.000 de service-uri auto. În aceste condiţii, firmele din branşă sunt obligate să se împrumute la bănci pentru a acoperi costurile reparaţiilor", a afirmat el.

Muntean a afirmat că 80% din societăţile de asigurări întârzie decontul reparaţiilor peste limita legală de 15 zile.

"Dacă acum doi ani plata decontului se efectua până în 20 de zile, în prezent, media de achitare este de 60 de zile", a adăugat Muntean.

El a subliniat că în legislaţia specifică nu există sancţiuni care să penalizeze întârzierile de plată.

Reprezentanţii asociaţiei profesionale s-au arătat nemultumiţi şi de tarifele la poliţele de răspundere civilă auto (RCA).

"Valoarea RCA a crescut în ultimii cinci ani cu 445%", a afirmat directorul general al organizaţiei.

Muntean a anunţat că ASSAI va organiza, luni, un miting de protest în faţa sediului central al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), acuzând autoritatea de supraveghere de creşterea "abuzivă a tarifelor la poliţele RCA". După pichetarea sediului Comisiei, protestatarii vor protesta în Piaţa Constituţiei.

"Avem o mare problemă, cu complicitatea CSA şi, indirect, a statului român, firmele de asigurări te obligă să plăteşti o asigurare care devine an de an din ce în ce mai scumpă, dar nu garantează calitatea serviciilor. În accepţiunea noastră, acesta este un abuz care, cu complicitatea Comisiei prin reglementări şi legi permisive, a condus la o degradare fără precedent a serviciilor de despăgubire auto", a declarat Muntean, într-un comunicat transmis miercuri.

Pe de altă parte, reprezentanţii CSA au menţionat că tarifele poliţelor de răspundere civilă auto sunt stabilite exclusiv de către asigurători, în baza liberei concurenţe, şi notificate ulterior Comisiei.

Totodată, CSA a arătat că nu are competenţa legală de a interveni în litigiile comerciale apărute între unităţile de reparaţii auto şi asigurători, rolul instituţiei fiind punerea în aplicare a legislaţiei din domeniu şi protejarea asiguraţilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici