Avertizare Standard&Poor’s: Zona euro ar putea avea nevoie de un nou şoc financiar pentru a se pune în mişcare

Economistul şef al Standard&Poor’s, Jean-Michel Six, a averizat luni că timpul pentru rezolvarea crizei datoriilor suverane din zona euro se apropie de sfârşit, iar regiunea ar putea avea nevoie de un nou şoc financiar pentru a se pune în mişcare.

740 afișări
Imaginea articolului Avertizare Standard&Poor’s: Zona euro ar putea avea nevoie de un nou şoc financiar pentru a se pune în mişcare

Avertizare Standard&Poor’s: Zona euro ar putea avea nevoie de un nou şoc financiar pentru a se pune în mişcare (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Six a arătat la o conferinţă de afaceri din Tel Aviv că acordul liderilor Uniunii Europene de săptămâna trecută privind integrarea fiscală este un important pas înainte, dar insuficient.

S&P a avertizat săptămâna trecută că ar putea retrograda ratingurile a 15 ţări din zona euro, dintre care şase care au calificativul maxim "AAA".

Agenţia are nevoie de obicei de trei luni pentru a lua o astfel de măsură, dar a anunţat că în acest caz ar putea acţiona mai repede.

"Probabil este nevoie de un nou şoc înainte ca toată lumea din zona euro să citească aceeaşi pagină, de exemplu ca o bancă mare din Germania să aibă dificultăţi reale pe piaţă, ceea de este o posibilitate reală pe termen scurt", a afirmat Six.

Astfel, va fi recunoscut faptul că "toată lumea este în aceeaşi barcă şi chiar şi instituţiile bancare din Germania pot fi afectate", a adăugat el.

Statele UE, cu excepţia Marii Britanii, au convenit vineri să continue şi să aprofundeze integrarea europeană.

Pe pieţele financiare există însă incertitudini cu privire la necesitatea unor alte măsuri decisive pentru rezolvarea crizei care a început în Grecia şi s-a extins în Portugalia, Irlanda, Italia şi Spania, iar acum ameninţă Franţa şi chiar şi Germania.

Six a arătat că avertismentul S&P privind posibila retrogradare a ratingurilor statelor din zona euro a avut rolul să dea un semnal puternic că acestea sunt expuse anul viitor unor riscuri majore de recesiune şi de criză a creditelor.

El a adăugat că S&P nu îşi va fundamenta decizia numai pe rezultatul summit-ului de săptămâna trecută şi că vor mai fi multe alte reuniuni înainte de rezolvarea crizei.

"În mod evident nu vom lua măsuri atât de importante ca modificarea ratingurilor în baza unui singur summit. Dar am spus că summit-ul a fost un important pas înainte pentru rezolvarea crizei de încredere", a spus Six.

Pieţele financiare au luat deja în calcul o serie de retrogradări şi posibile retrogradări, inclusiv a calificativului "AAA" al Franţei, dar noi măsuri de acest tip pot avea un impact negativ asupra preţurilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici