Băncile încearcă acum să aleagă o nişă de piaţă

Băncile au avut în trecut aceeaşi strategie, bazată pe extindere agresivă şi angajare de personal, dar încearcă în prezent să îşi aleagă o nişă de piaţă, în funcţie de care vor stabili şi investiţiile pe care le vor realiza, a declarat prim vice-preşedintele Credit Europe Bank România, Omer Tetik.

106 afișări
Imaginea articolului Băncile încearcă acum să aleagă o nişă de piaţă

Băncile încearcă acum să aleagă o nişă de piaţă (Imagine: Mediafax Foto)

"Din punct de vedere al investiţiilor, acestea vor depinde de fiecare bancă şi de strategia aleasă. În trecut toate băncile au avut aproape aceeaşi strategie, bazată pe extindere agresivă şi angajare de personal, dar fiecare instituţie încearcă în prezent să aleagă o nişă. De exemplu, la Credit Europe Bank nişa pe partea de retail banking este CardAvantaj şi astfel organizăm reţeaua şi structura acesteia în funcţie de nevoile acestor clienţi. Nu avem nevoie de sucursale cu 100 sau 200 de metri pătraţi şi 20 de angajaţi, ci de puncte mici, dar mai dese. În plus, folosim pentru vânzare şi canale alternative", a declarat pentru MEDIAFAX Tetik.

El a explicat că banca utilizează CardAvantaj ca pe "un cârlig", mai exact că încearcă să vândă şi alte produse clienţilor care au ales deja cardul.

Totodată, Tetik anticipează că profiturile băncilor vor reveni în următorii 2-3 ani la nivelurile din ultimii ani, dar că se vor baza pe eficienţă, nu neapărat pe marjele dobânzilor.

"Dacă vorbeam în anii 1997 -1998, nimeni nu spunea că va ajunge creditarea să crească cu viteza care a fost înregistrată în anii 2006 -2007. Nimeni nu credea. De obicei, când o ţară este în criză economică, aşteptările sunt mai pesimiste. Profiturile raportate de bănci în perioada 2002-2008 au fost foarte mari datorită marjelor de dobânzi, dar nicio bancă, inclusiv Credit Europe, nu s-a concentrat cum trebuie pe eficientizarea procedurilor. Toate băncile s-au axat pe volume, au extins reţelele, au angajat oameni, dar fără a face investiţii în infrastructură, IT şi software. Începând cu anul trecut şi cu 2009, băncile s-au axat pe eficientizări şi pe consolidarea propriului portofoliul de clienţi şi atunci profiturile vor creşte din nou. Consider că băncile şi economia vor reveni la profiturile de acum 2-3 ani într-un orizont de 2-3 ani, dar într-un mod mai sănătos, prin eficienţă", a declarat oficialul Credit Europe.

El consideră că principalele probleme cu care se va confrunta sectorul bancar anul viitor vor fi gestionarea creditelor neperformante şi a reţelelor foarte mari cu volume mai scăzute ale activităţii.

Tetik este optimist şi consideră că ceea ce este mai rău în termeni de credite neperformante a trecut deja şi că şomajul nu va depăşi 10% datorită revenirii economiei locale şi a celei europene.

"Cu revenirea foarte clară a economiei UE, aşteptăm ca şomajul să fie diminuat, incluzând din nou emigraţia spre vest. În plus, sunt semne de revenire în economia locală pe alte sectoare decât cel imobiliar, de exemplu agricultura şi industria, şi pe investiţiile în infrastructură, ceea ce va ajuta creşterea economică şi evoluţia şomajului", a explicat Tetik.

El consideră că sistemul bancar trebuie să schimbe gradul de concentrare al reţelei teritoriale.

"Problema din România nu este numărul băncilor, ci concentarea reţelei. La Cluj de exemplu există un rond în care sunt numai bănci, iar dacă merg mai încolo cu doi kilometri, pe o altă stradă, nu mai găsesc nicio unitate, nici măcar un ATM. Astfel, concentrarea sucursalelor şi a reţelei trebuie să se schimbe puţin. Multe oraşe mici au foarte puţine bănci sau sucursale şi există localităţi în care nu există nicio unitate bancară sau niciun bancomat", a mai spus Tetik.

În ceea ce priveşte situaţia economiei, oficialul bancar consideră că există deja semne de revenire în economie, care sunt legate cumva şi de apropierea Sărbătorilor de iarnă şi a Crăciunului, pentru că rulajele firmelor sunt mai mari în această perioadă.

"Vrem să dăm mesaje mai clare, mai transparente, că aşteptăm un 2010 mult mai bun decât 2009. În primul rând, anticipăm o revenire a economiei în general", a continuat prim vice-preşedintele Credit Europe Bank.

Tetik a arătat că economia a fost imună la instabilitatea existentă în prezent în politică, în contextul în care BNR şi guvernul temporar au arătat că pot să ţină situaţia sub control.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici