Banii din taxa pe stâlp merg inţial la buget. Transferul către primării va fi stabilit ulterior

Sumele din impozitul pe construcţii speciale, care va fi redus de de la 1,5% la 1%, vor fi repartizate primăriilor, însă taxa va fi colectată la bugetul de stat, iar ulterior va fi stabilit mecanismul de transfer către bugetele locale, a declarat ministrul Finanţelor, Ioana Petrescu.

594 afișări
Imaginea articolului Banii din taxa pe stâlp merg inţial la buget. Transferul către primării va fi stabilit ulterior

Banii din taxa pe stâlp merg inţial la buget. Transferul către primării va fi stabilit ulterior (Imagine: Shutterstock)

Guvernul, prin Ministerul Finanţelor Publice, susţine reducerea cotei de impozit pe construcţii de la 1,5% la 1%, a afirmat Ioana Petrescu, în cadrul dezbaterilor la Comisia de politică economică, reformă şi privatizare din Camera Deputaţilor, care a dezbătut astăzi amendamentele la ordonanţa de urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii 571/2003 privind Codul fiscal şi reglementarea unor măsuri financiar-fiscale.

"Este o reducere consistentă, cu 33%, a impozitului pe construcţii, ceea ce înseamnă, implicit, diminuarea poverii fiscale pentru mediul de afaceri. Am ajuns la această soluţie urmare a consultărilor cu reprezentanţii investitorilor şi ai Comisiei de politică economică, reformă şi privatizare din Camera Deputaţilor", a spus ministrul Finanţelor.

Petrescu a explicat că sumele încasate din taxa pe construcţii va fi repartizată bugetelor locale, însă pentru o administrare cât mai simplă din perspectiva companiilor, acest impozit va fi colectat iniţial la bugetul de stat, urmând ca prin nome de aplicare să fie stabilit mecanismul de repartizare către bugetele locale.

Modificările adoptate marţi de Comisia de politică economică vor intra în vigoare începând cu 2015, după ce vor parcurge procedura parlamentară, menţionează Ministerul Finanţelor.

Premierul Victor Ponta a anunţat săptămâna trecută că impozitul pe construcţiile speciale va fi redus de la 1,5%, la 1% din valoarea construcţiei, iar veniturile colecate vor rămâne la dispoziţia autorităţilor locale, şi nu vor mai intra la bugetul de stat.

"Taxa pe construcţii speciale vreau s-o reducem şi putem să ne permitem s-o reducem de la 1,5% la 1% şi toate veniturile să fie colectate şi să intre în bughetul autorităţilor locale. În acest fel, au şanse mai mari de dezvoltare şi de fapt banii autorităţilor locale înseamnă canalizare, apă, drumuri, şcoli", a spus Ponta.

Impozitul pe construcţii speciale a fost introdus la începutul acestui an. Introducerea taxei a fost propusă încă din toamna anului 2012 de fostul ministru delegat pentru Buget Liviu Voinea. Taxa se aplică pentru construcţiile care nu intrau în sfera de impozitare, cum ar fi stâlpi, rampe, platforme betonate, altele decât imobilele de producţie sau birouri, care erau deja impozitate.

Taxa se plăteşte în două rate anuale, iar după prima declarare a reieşit că statul va încasa mult peste valoarea estimată inişial în negocierile cu FMI, de 500 milioane lei. În prezent se estimează că încasările din taxa pe construcţii speciale vor depăşi în acest an 1,5 miliarde lei.

Introducerea taxei pe stâlp şi creşterea accizelor la carburanţi au reprezentat principalele argumente ale autorităţilor române în negocierile cu FMI şi CE pentru ca instituţiile internaţionale să accepte creşterea cheltuielilor bugetare pentru acest an.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici