Băsescu: România are nevoie de un împrumut extern (Video)

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, în discursul rostit în faţa Parlamentului că în perioada următoare România va avea nevoie de un împrumut extern, iar acesta, potrivit reglementărilor europene, trebuie luat în parteneriat cu FMI.

131 afișări
Imaginea articolului Băsescu: România are nevoie de un împrumut extern (Video)

Băsescu, la Parlament: România are nevoie de un împrumut extern

El a explicat că nu este nevoie de acest credit pentru susţinerea Bugetului de stat sau a datoriilor statului român, însă a menţionat că există un deficit de Cont Curent şi o datorie externă a sectorului privat, care, în acest an, este de 24 de miliarde de euro.

Băsescu a spus că împrumutul extern "ne va face mai rezistenţi" la o eventuală depreciere rapidă a situaţiei economice internaţionale.

"Avem nevoie şi de o abordare prudentă din punct de vedere al finanţării deficitului de cont curent, dar şi al finanţării a parte din datoria privată. Şi aici aş vrea să nu rămână dubii, în acest an România are de făcut plăţi externe în valoarea de 1,6 miliarde. Deci o datorie externă foarte mică pe care aţi aprobat-o prin votul dat Bugetului, a fi plătită în timp util. Marea problemă a României, prin efectele sale o reprezintă datoria sectorului privat, care anul acesta are o datorie de 24 de miliarde de euro. Dacă, din punct de vedere al Bugetului de Stat nu avem nicio problemă să ne finaţăm dartoria externă şi deficitul Bugetului de Stat, avem însă a ne gândi cum finanţăm deficitul de cont curent şi cum intervenim la momentul la care, eventual, sistemul privat nu va putea să îşi ramburseze creditele angajate. Şi atenţie, nu sunt credite cu care s-au dus în vacanţă, sunt credite cu care au făcut investiţii în România, iar stoparea finaţării, intrarea lor în default nu înseamnă nimic altceva decât încetarea funcţionării lor, creşterea şomajului, reducerea producţiei în România", le-a spus Băsescu parlamentarilor.

El a adăugat că cea mai mare provocare a actualei crize este dificultatea de a prezice evoluţia acesteia.

"Foarte posibil în perioada următoare instituţiile de evaluare a economiei globale vor corecta negativ previziunile evoluţiilor economice mondiale şi din spaţiul Uniunii Europene pentru anul 2009. În aceste condiţii, România are nevoie de o centură de siguranţă, care înseamnă un împrumut extern. Şi aici aveţi nevoie de o explicaţie: Uniunea Europeană a pus la dispoziţia stetelor membre intrate în ultimuii ani, deci a celor 12, suna de 30 miliarde euro în doi ani 2009 şi 2010. În momentul de faţă România poate accesa bani de la Uniunea Europeană, dar condiţia pe care Uniunea Europeană o pune să fie în parteneriart cu FMI; este condiţie şi nu vis. UE nu are instrumentele de control a utilizării banilor şi a evaluaării situaţiei macroeconomice. Dacă dorum să accesăm fonduri puse la dispoziţia noilor membri de UE trebuie să o facem în parteneriat cu FMI. Repet, noi nu avem nevoie de credite pentru susţinerea bugetului, sau pentru susţinerea obligaţiilor de plată ale statului român. Avem însă un deficit de cont curent şi o datorie a sectorului privat care trebuie achitată anul acesta de 24 de miliarde", a spus Băsescu.

Video Stirileprotv.ro

Citeşte şi:

Băsescu: Criza economică e un risc dar şi o şansă

Băsescu îndeamnă Guvernul să ajute mediul de afaceri

Băsescu: Cer Guvernului adoptarea urgentă a reformei sistemului sanitar

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici