Bechtel continuă disponibilizările, rămân doar 300 de muncitori

Compania americană Bechtel continuă disponibilizările pe şantierul Autostrăzii Transilvania, cu excepţia a 300 de muncitori care vor lucra pe porţiunea Câmpia Turzii-Turda, susţin reprezentanţii sindicatului din cadrul Bechtel, care ameninţă cu proteste.

56 afișări
Imaginea articolului Bechtel continuă disponibilizările, rămân doar 300 de muncitori

Bechtel continuă disponibilizările, rămân doar 300 de muncitori (Imagine: Raul Stef/Mediafax Foto)

Liderul sindicatului din cadrul Bechtel, Mihai Lup, a declarat, miercuri seară, la finalul celor trei ore de discuţii cu conducerea Bechtel, că reprezentanţii companiei doresc continuarea disponibilizărilor colective întrucât nu s-au primit datoriile de la statul român.

"Conducerea Bechtel a refuzat să amâne decizia de disponibilizare colectivă, invocând faptul că nu au primit datoriile de la CNADNR. Vor să continue cu concedierea colectivă a circa 1.600 de persoane şi să păstreze doar 300 de angajaţi pentru lucrările la porţiunea de 10,2 kilometri de la Câmpia Turzii la Turda", a spus Lup.

Potrivit acestuia, sindicaliştii pregătesc acţiuni de protest în cazul în care se va ajunge la disponibilizări, acţiuni care vor culmina cu blocarea de drumuri şi chiar a Autostrăzii Transilvania.

"Noi nu ne lăsăm oamenii să fie concediaţi. Bechtel a continuat şantajul la adresa Guvernului, iar noi vom protesta inclusiv prin blocarea drumurilor şi chiar a Autostrăzii Transilvania", a spus Mihai Lup.

Acesta a precizat că, în cursul săptămânii viitoare, sindicaliştii de la Bechtel vor încerca să discute cu oficialii Ministerului Transporturilor pentru a primi un răspuns ferm în ceea ce priveşte asigurarea finanţării pentru continuarea lucrărilor la Autostrada Transilvania.

La discuţiile purtate la Câmpul Săvădisla al Bechtel a fost prezent şi directorul Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Cluj, Ion Pantelimon.

Constructorul Autostrăzii Braşov-Borş (Transilvania), compania Bechtel, a anunţat, săptămâna trecută, că ar putea face concedieri colective din cauza neonorării datoriilor Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR), în valoare de 214 milioane de euro.

Totodată, Cartel Alfa Cluj anunţa, în urmă cu o săptămână, că va organiza mişcări de protest în condiţiile în care sindicaliştii de la Autostrada Transilvania au primit o înştiinţare de începere a procedurilor de disponibilizare colectivă a tuturor celor 1.933 de angajaţi ai companiei Bechtel.

Pe de altă parte, Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) Cluj anunţa că ia în calcul acţionarea în instanţă a companiei americane Bechtel, susţinând că procedura de concediere colectivă a tuturor angajaţilor nu respectă prevederile legale.

Conducerea Bechtel şi reprezentanţii sindicatelor au convenit, luni, continuarea, în acest an, a lucrărilor pe porţiunea Câmpia-Turzii - Turda, în lungime de 10,2 kilometri, cu condiţia asigurării finanţării.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici