BNR a revizuit în scădere prognoza de inflaţie pentru acest an, de la 5,1% la 4,6%

Banca Naţională a României (BNR) a revizuit în scădere prognoza de inflaţie pentru acest an, de la 5,1% la 4,6%, şi prognoza pentru 2012, de la 3,6% la 3,5%, a declarat luni guvernatorul băncii centrale, Mugur Isărescu.

281 afișări
Imaginea articolului BNR a revizuit în scădere prognoza de inflaţie pentru acest an, de la 5,1% la 4,6%

BNR a revizuit în scădere prognoza de inflaţie pentru acest an, de la 5,1% la 4,6% (Imagine: Radu Iordache/Mediafax Foto)

"Datele privind inflaţia încep să arate mai bine şi noi sperăm că cel puţin în această perioadă de vară îmbunătăţirile să fie substanţiale", a spus Isărescu la prezentarea raportului trimestrial asupra inflaţiei.

El a arătat că începând cu lunile mai şi iunie a avut loc o corecţie "extrem de puternică" a preţurilor volatile, iar persistenţa deficitului de cerere ajută la reducerea inflaţiei.

"Cererea de consum trenează în continuare. (...) Volumul creditului de consum pentru populaţie continuă să fie jos, ceea ce înseamnă că populaţia se concenterază în a-şi rambursa creditele şi, în al doilea rând, nu are curajul să se antreneze în noi credite", a spus Isărescu.

El a mai arătat că volatilitatea cursului de schimb a crescut faţă de începutul anului, dar este în continuare mai mică decât în cazul zlotului polonez şi forintului maghiar.

"Creşterea volatilităţii se pare că este legată destul de bine de prima de risc. Am văzut o uşoară creştere odată cu accenturarea temerilor de criză din zona euro. În ultimel zile vedem o atentuare", a mai spus guvernatorul.

În luna mai BNR majorase prognoza de inflaţie pentru anul în curs de la 3,6% la 5,1%, iar pe cea de anul viitor de la 3,2% la 3,6%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici