BNR nu aşteaptă noi şocuri asupra sistemului

BNR nu anticipează noi şocuri asupra sistemului bancar comparativ cu prima parte a crizei şi se aşteaptă ca în continuare băncile să se adapteze la persistenţa unor probleme derivate din contracţia economică de anul trecut şi creşterea modestă a PIB din acest an.

58 afișări
Imaginea articolului BNR nu aşteaptă noi şocuri asupra sistemului

BNR nu aşteaptă noi şocuri asupra sistemului (Imagine: Cristi Movila/Mediafax Foto)

"Nu ne aşteptăm la şocuri noi faţă de prima parte a crizei. Ne aşteptăm ca presiunea negativă asupra calităţii portofoliului să continue", a declarat, miercuri, viceguvernatorul BNR, Cristian Popa, într-un seminar organizat la banca centrală.

El a precizat că nu vor mai exista şocuri provenite din scăderea economică şi că se observă o reevaluare a riscului statelor emergente, care a dus la scăderea CDS.

"România va înregistra în acest an o creştere economică pozitivă. Doamne fereşte de cifre comparabile cu cele din 2009", a spus oficialul BNR.

Popa consideră că adaptarea băncilor la persistenţa unor probleme derivate din contracţia economică din 2009 şi din revenirea modestă din 2010 înseamnă că gospodăriile vor avea venituri nete "mai modeste" faţă de 2008, care vor fi reduse şi mai mult de tendinţa de economisire.

Totodată, el a precizat că un impact îl va avea şi perspectiva şomajului care se situează la un nivel însemnat, dar sub media europeană.

"Presiunile rămân. Băncile vor trebui să fie în continuare prudente. Cu toate acestea ne aşteptăm ca în cazul unei dezintermedieri, care există în toate statele, să nu existe exagerări. Băncile trebuie să aibă perspectiva unei relaţii pe termen mediu şi lung cu clienţii", a încheiat Popa.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici