BNR: Nu vor fi diferenţe foarte mari faţă de prognoza de creştere economică de 1,5%

Creşterea economică se va situa în apropierea nivelului de 1,5% prognozat pentru acest an de Guvern şi FMI, riscurile privind o performanţă uşor mai slabă venind din schimburile cu ţările din Europa de Nord, în special Germania, şi din criza datoriilor, consideră viceguvernatorul BNR Cristian Popa.

149 afișări
Imaginea articolului BNR: Nu vor fi diferenţe foarte mari faţă de prognoza de creştere economică de 1,5%

BNR: Nu vor fi diferenţe foarte mari faţă de prognoza de creştere economică de 1,5% (Imagine: Cristi Movila/Mediafax Foto)

"Comenzile anticipate din Germania, în special, şi Europa de Nord tind să fie puţin mai slabe (...) Să vedem cât de adâncă va fi această zonă, pentru că de ea depinde creşterea economică, nu doar în România, ci în toate statele din regiune cu care ne comparăm, Ungaria, Polonia, Cehia", a comentat Popa.

Oficialul băncii centrale consideră că formarea brută de capital fix (investiţiile) va contribui la reluarea creşterii economice şi va deveni al treilea suport al revenirii, după de exporturi şi industrie.

"Riscurile par să fie simetrice, este posibil să avem o creştere mai mare decât 1,5%, cât estimăm. Depinde de evoluţia Germaniei şi a crizei datoriilor (...) Nu cred că vor fi diferenţe foarte mari faţă de 1,5%", a conchis Popa.

Revenirea economiei europene a scos Români din recesiune tehnică, prin exporturi. Produsul Intern Brut (PIB) a urcat în primul trimestru cu 0,7% în termeni ajustaţi comparativ cu ultimul trimestru din anul trecut şi cu 1,7% în serie brută faţă de primul trimestru din 2010, susţinut în principal de industrie, pe fondul unei creşteri semnificative a exporturilor.

Preşedintele Traian Băsescu declara în luna mai, la o conferinţă organizată de "Ziarul Financiar", că este optimist în legătură cu creşeterea economică în acest an, menţionând că vede posibilă chiar depăşirea nivelului de 2%.

Banca Mondială a îmbunătăţit uşor estimarea privind creşterea economică a României pentru acest an, de la 1,5% la 1,6%, dar a revizuit în scădere prognoza pentru anul următor, de la 4,4% la 3,7%, potrivit raportului Perspective Economice Globale prezentat miercuri.

De asemenea, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare a revizuit prognoza de creştere economică a României pentru acest an la 1,8%, de la 1,1% în ianuarie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici