Boc: Pieţele externe afectează negativ Europa, dar avansul PIB e mai mare în România faţă de alte ţări

Pieţele internaţionale au afectat negativ creşterea economică a statelor europene, dar avansul PIB al României, de 0,2% în trimestrul al doilea, a fost superior evoluţiei altor state UE, a declarat miercuri premierul Emil Boc.

296 afișări
Imaginea articolului Boc: Pieţele externe afectează negativ Europa, dar avansul PIB e mai mare în România faţă de alte ţări

Boc: Pieţele externe afectează negativ Europa, dar avansul PIB e mai mare în România faţă de alte ţări (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"România reuşeşte să aibă o creştere de 0,2% în trimestrul II faţă de trimestrul I în condiţiile în care ţări precum Portugalia, Ungaria, Franţa, Olanda, Germania şi Bulgaria au înregistrat o creştere economică mai slabă în trimestrul II faţă de trimestrul I, o creştere mai slabă decât România. Asta denotă faptul că influenţele de pe pieţele internaţionale şi-au pus şi îşi pun amprenta pe ceea ce înseamnă creşterea economică în Europa", a arătat Boc.

El a subliniat că România a reuşit totuşi să aibă trei trimestre consecutive de creştere economică, chiar dacă trimestrul II faţă de trimestrul I are o creştere de 0,2%, iar Guvernul se menţine în graficul creşterii economice prognozate de 1,5% pentru anul 2011.

Guvernul a revizuit astfel în uşoară scădere estimarea privind creşterea PIB în trimestrul al doilea faţă de primul trimestru al anului, de la 0,3-0,4% cât anticipa iniţial la 0,2%, mizând însă pe o performanţă mai bună în trimestrul III datorită producţiei agricole, pentru a atinge ţinta pe întregul an.

La sfârşitul lunii iulie, surse guvernamentale au declarat agenţiei MEDIAFAX că Guvernul mizează pe o creştere a Produsului Intern Brut (PIB) în trimestrul II, faţă de primul trimestru, de 0,3-0,4%, cifrele fiind discutate şi cu oficialii Fondului Monetar Internaţional, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale, în ultima misiune de evaluare.

După aproximativ o săptămână, premierul Emil Boc a declarat că reducerea ritmului de creştere a exporturilor în luna iunie şi datele privind producţia industrială pot duce la încetinirea ritmului de creştere economică pentru trimestrul doi, astfel că va fi nevoie de "maximizarea" investiţiilor şi lucrărilor în trimestrul trei.

"Avem o creştere economică prognozată de 1,5% (pentru anul în curs, n.r.), dar această creştere nu va fi atinsă dacă trimestrul al treilea nu va fi fructificat la maximum, pentru că el are una dintre cele mai mari ponderi în PIB într-un an. Am aflat dimineaţă că în luna iunie se constată o încetinire a producţiei industriale şi a exporturilor, ceea ce s-ar putea să ne încetinească creşterea economică pentru trimestrul al doilea. De aceea, cu atât mai mult în trimestrul trei trebuie să avem grijă să maximizăm investiţiile şi tot ce înseamnă lucrări", a spus atunci Boc.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici