Bogza, Bancpost: Principala problemă a băncilor sunt proiectele de lege dăunătoare sistemului

Principala problemă a sistemului bancar este lipsa de predictibilitate legislativă, a declarat Mihai Bogza, preşedintele Consiliului Investitorilor Străini, care reclamă numărul mare de proiecte de lege, în dezbatere, "dăunătoare" băncilor.

193 afișări
Imaginea articolului Bogza, Bancpost: Principala problemă a băncilor sunt proiectele de lege dăunătoare sistemului

Bogza, Bancpost: Principala problemă a băncilor sunt proiectele de lege dăunătoare sistemului (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)

"Principala problemă a sistemului bancar în prezent este lipsa de predictibilitate. Ştiţi câte proiecte de lege dăunătoare sistemului bancar sunt în discuţie în acest moment - legea falimentului persoanelor fizice, legea privind conversia creditelor din valută în lei. Aceste măsuri statul s-a angajat cu FMI că nu le va adopta. Cum poate mediul economic să-şi facă planuri de afaceri, când vii cu măsuri pe care ţi le-ai asumat că nu le iei prin acordul cu FMI şi cu Uniunea Europeană?", a spus Bogza, care ocupă şi funcţia de preşedinte al Bancpost, la o conferinţă pe teme economice.

La solicitarea Băncii Naţionale a României şi sub presiunea sectorului bancar, autorităţile au convenit cu FMI să introducă în programele stand by şi în scrisoarile de intenţie după fiecare evaluare trimestrială mai multe prevederi prin care partea română se angaja să nu adopte legi privind protecţia consumatorilor individuali, precum legea falimentului personal, regelementarea executării debitelor restante, sau conversia creditelor în valută.

Implicarea băncii centrale şi lobby-ul sistemului bancar este evident, în contextul în care Fondul Monetar Internaţional chiar a solicitat Ungariei să introducă legea falimentului personal. În România, experţii instituţiei internaţionale au acceptat argumentaţia că astfel de legi ar putea afecta stabilitatea financiară, pornind de la realitatea că sistemul local are una dintre cele mai mari rate de credite neperformante din Europa.

În plus, experţii FMI sunt îngrijoraţi de capacitatea autorităţilor de a produce acte normative echitabile, după experienţa OUG 50/2010, care a debutat ca o regelemntare total în favoarea clienţilor şi uşor dezechilibrat în defavoarea băncilor, dar a fost modificată fundamental în Parlament şi a sfârşit prin a da o aparentă legalitate clauzelor abuzive practicate pe scară largă de băncile comerciale din România înainte de 2010.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici