Bonusurile bancherilor vor fi limitate din 2011

Bonusurile şi primele în bani pentru bancheri vor fi limitate de anul următor în funcţie de salariu, după ce autorităţile de reglementare din Uniunea Europeană (UE) au aprobat un set de reguli cu scopul de a tempera asumarea excesivă de riscuri în sectorul bancar, transmite Bloomberg.

18 afișări
Imaginea articolului Bonusurile bancherilor vor fi limitate din 2011

Bonusurile bancherilor vor fi limitate din 2011 (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)

Regulile plafonează la circa 25% partea din bonus care poate fi oferită în bani, restul urmând să fie acordat în acţiuni care vor putea fi vândute doar după o perioadă de trei ani. Multe din fondurile de hedging vor evita regulile referitoare la acordarea de acţiuni, în funcţie de "profilul de risc" al firmei, se arată într-un comunicat al Comisiei Autorităţilor Europene de Supravegehere Bancară.

"Nu toate instituţiile trebuie să se conformeze reglementărilor în acelaşi fel şi în aceeaşi măsură. Unele instituţii financiare vor trebui să aplice politici mai sofisticate", se arată în comunicat.

Autorităţile de reglementare din UE trebuie să adopte propunerile Comisiei în cadrul unor măsuri de a limita asumarea de riscuri, considerată principala cauză a celei mai grave crize financiare de la Marea Depresiune din anii '30.

Organizaţiile bancare, inclusiv Asociaţia Bancherilor Britanici, au făcut lobby pentru schimbarea regulilor, susţinând că orice acord în privinţa bonusurilor trebuie să se aplice la nivel mondial. Reglementările au fost modificate, însă, doar pentru a clarifica modul de implementare, a anunţat autoritatea europeană.

"Propunerile sunt un pas în direcţia potrivită. Foarte mult depinde de modul cum vor fi implementate", a spus Tom Kirchmaier de la London School of Economics.

Bonusurile trebuie împărţite în acţiuni şi bani, iar cel puţin jumătate din fiecare segment trebuie amânat pentru trei ani sau mai mult, a explicat Comisia.

Totodată, regulile includ posibilitatea ca autorităţile de reglementare naţionale să poată cere returnarea bonusurilor plătite bancherilor care sunt identificaţi, ulterior, a fi cauzat pierderi, prin asumarea de riscuri, instituţiei financiare pentru care au lucrat. În plus, bonusurile vor fi limitate şi în funcţie de valoarea salariului fix.

Autorităţile de reglementare pot impune unei bănci să păstreze pentru consolidarea capitalului fonduri destinate plăţii de bonusuri, dacă rezervele instituţiei financiare sunt prea mici. În plus, acordarea de prime nu trebuie să împiedice o achitare ordonată a ajutoarelor de stat primite de la guverne.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici