Bulgaria a îngheţat proiectul centralei nucleare Belene

Bulgaria a îngheţat proiectul de construcţie a unei centrale nucleare la Belene din cauza temerilor legate de siguranţă, în urma dezastrului de la centrala Fukushima din Japonia, au declarat, marţi, oficiali citaţi de Reuters.

58 afișări
Imaginea articolului Bulgaria a îngheţat proiectul centralei nucleare Belene

Bulgaria a îngheţat proiectul centralei nucleare Belene (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Oponenţii proiectului susţin că este prea costisitor şi va adânci dependenţa energetică a Bulgariei faţă de Rusia.

Ecologiştii sunt îngrijoraţi că centrala va fi construită într-o zonă seismică.

Compania de stat NEK din Bulgaria şi Atomstroyexport din Rusia, care a contractat construirea a două reactoare la Belene, de 1.000 de megawaţi fiecare, au convenit amânarea proiectului până la sfârşitul lui iunie, se arată într-un comunicat al NEK.

Cele două companii au semnat un memorandum de înţelegere care blochează activităţile de construcţie a centralei pe malul Dunării, în apropiere de o zonă seismică, şi amână comandarea de noi echipamente pentru centrală.

"Companiile au decis să efectueze o analiza detaliată a problemelor legate de siguranţă", potrivit NEK.

Cele două companii au convenit în noiembrie să înceapă lucrările de construcţie până la sfârşitul lui martie, iar centrala să devină operaţională până în 2017.

Tot marţi, NEK s-a angajat, fără consimţământul guvernului, să semneze, în termen de două luni, un document angajant privind construcţia Belene. Din acest motiv, directorul general al NEK, Krasimir Pârvanov, a fost concediat, a anunţat Ministerul Energiei.

"Susţinem memorandumul de amânare a proiectului, dar Pârvanov nu avea prerogativele să se angajeze că Bulgaria va semna un document angajant pentru centrală, în termen de două luni. Ce se va întâmpla dacă nu vom ajunge la un acord referitor la preţ până atunci?", a declarat un purtător de cuvânt al ministerului.

El a precizat că înlăturarea lui Pârvanov nu anulează documentele semnate, iar Bulgaria va încerca să ajungă la un acord în termenul stabilit.

Potrivit unui sondaj recent, numai 24% dintre bulgari sunt de acord cu construirea noii centrale nucleare la Belene, comparativ cu 80% înaintea crizei din Japonia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici