Bursa a crescut miercuri cu 3,2%, însă acţiunile SIF au închis în scădere cu până la 3,8%

Bursa a încheiat şedinţa de miercuri în creştere cu 3,2%, recuperând o parte din scăderea de aproape 15% înregistrată în precedentele trei şedinţe, însă acţiunile SIF-urilor au coborât chiar în ultima oră, cu până la 3,78%, după întoarcerea pieţelor vest-europene în teritoriu negativ.

133 afișări
Imaginea articolului Bursa a crescut miercuri cu 3,2%, însă acţiunile SIF au închis în scădere cu până la 3,8%

Bursa a crescut miercuri cu 3,2%, însă acţiunile SIF au închis în scădere cu până la 3,8% (Imagine: Adrian Cojocaru/Mediafax Foto)

Piaţa a urcat cu peste 5% încă din primele minute, după şase şedinţe consecutive de scădere, dintre care ultimele trei au fost cele mai dure. Investitorii au reacţionat la revenirea burselor internaţionale, după ce Rezerva Federală a SUA a anunţat marţi că va menţine dobânzile aproape de zero şi va lua măsuri pentru susţinerea creşterii economice.

Bursele din SUA au urcat marţi cu până la 5,3%, iar pieţele din Asia au avansat cu până la 2,4%. În creştere, cu până la 2%, au deschis şedinţa de miercuri şi bursele vest-europene.

Cu o oră înainte de închiderea şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene au trecut din nou în teritoriu negativ, influenţate de corecţiile acţiunilor băncilor şi de scăderile de pe piaţa futures din SUA.

Investitorii care tranzacţionează acţiuni SIF au reacţionat primii la reluarea scăderilor pe plan extern şi au dus preţurile acestor titluri în jos cu până la 3,78% în cazul SIF Banat-Crişana (SIF1), în timp ce majoritatea acţiunilor şi-au temperat creşterile. La finalul zilei, acţiunile SIF-urilor consemnau corecţii cuprinse între 1,25% şi 3,78%.

"Era de aşteptat să asistăm la un bounce-back tehnic, însă şi de această dată optimismul a fost cumva importat, nefiind unul «made in Romania». Piaţa va încerca să se consolideze la nivelurile actuale, volatilitatea se va menţine ridicată, însă nivelurile de acum o săptămână nu cred că vor fi reatinse într-un timp foarte scurt", a declarat pentru MEDIAFAX Liviu Avram, şeful departamentului de vânzări la firmei de brokeraj NBG Securities România.

El a adăugat că volatilitatea ridicată va fi alimentată de nervozitatea investitorilor, care sunt sceptici cu privire la abilitatea pieţelor de a-şi reveni.

"Creşteri ca cele de astăzi înregistrate de majoritatea acţiunilor pot reprezenta pentru anumiţi investitori o oportunitate de a vinde la un preţ mai bun. Pe termen scurt volatilitea se va menţine la cote ridicate, existând riscul să reatingem minimele de ieri, însă pe termen mediu cred că piaţa va reuşi să se stabilizeze, chiar să reuşească să recupereze mare parte din pierderile acumulate în ultima săptămână", a afirmat Avram.

Dragoş Dărăbuţ, analist la Tradeville, spune că investitorii aşteaptă o revizuire corectă a aşteptărilor privind evoluţia economiilor în urma datelor macroeconomice mai slabe din ultimele luni din SUA şi din cauza nerezolvării crizei datoriilor din Europa, acest lucru fiind confirmat şi marţi de Fed.

"Din punctul meu de vedere pieţele s-au stabilizat marţi seară sub influenţa mesajului Rezervei Federale americane, care a evitat să cedeze presiunii pieţelor şi datorită atractivităţii actualelor niveluri ale cotaţiilor. Probabil că «furtuna» din ultimele zile îi va face pe investitori mai precauţi în administrarea propriilor portofolii, iar cei care folosesc analiza tehnică pentru a se ghida la tranzacţionare vor avea nevoie de cel puţin încă o zi de creşteri consistente pentru a confirma stabilizarea pieţei", consideră analistul.

Ultimele tranzacţii cu cele mai lichide zece acţiuni au fost realizate la preţuri în creştere în medie cu 3,12%, iar indicele BET-FI, al titlurilor celor cinci SIF-uri şi al acţiunilor Fondului Proprietatea (FP), a scăzut cu 1,51%. În precedentele trei şedinţe, indicele BET a coborât cu 13,8%, iar indicele BET-FI a scăzut cu 16,9%.

Acţiunile companiilor din sectorul energetic au ridicat indicele BET-NG cu 2,9%, după ce în sesiunile de vineri, luni şi marţi a căzut cu 16,2%.

Totodată, indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizează evoluţia celor mai lichide 25 de titluri, inclusiv SIF-urile şi FP, a avansat cu 1,83%, recuperând o parte din scăderea de 15,4% înregistrată în ultimele trei şedinţe.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 87,5 milioane lei (20,5 milioane euro), valoare cu 34% mai redusă decât rulajul şedinţei anterioare, de 131,9 milioane lei (30,9 milioane euro). Mai mult de două treimi din lichiditatea de marţi a fost înregistrată în prima parte a şedinţei, când piaţa era în scădere cu 12%.

"Rămân la părerea că scenariul actual face parte din «noul normal» şi că nu este cazul ca previziunile privind evoluţia economiilor în următorii 3-5 ani să fie prea optimiste. Astfel, cred că ne putem aştepta la un scenariu de creşteri economice anemice în următorii 3-5 ani, subunitare în UE şi poate uşor peste un punct procentual în SUA, perioadă în care economiile vor suferi reforme structurale şi politice. Pieţele vor reflecta volatilitatea ridicată şi starea de incertitudine care domină economia globală", a mai spus Dărăbuţ.

Acţiunile Fondului Proprietatea au fost şi miercuri cele mai tranzacţionate din piaţă, cu operaţiuni de 44,4 milioane lei, şi au asigurat 51% din rulajul bursei. Cel mai recent transfer a fost efectuat la 0,4401 lei, preţ cu 1,76% peste închiderea de marţi. În prima parte a şedinţei anterioare, titlurile Fondului au consemnat cel mai redus nivel de la listare, de 0,395 lei/acţiune.

Titlurile OMV Petrom (SNP) au încheiat ziua în creştere cu 2,54%, la 0,323 lei, pe al cincilea rulaj din piaţă, de 3,7 milioane lei.

Grupul Petrom a prezentat înaintea deschiderii şedinţei rezultatele financiare înregistrate în primul semestru. Profitul net a urcat în primele şase luni cu 14%, la 1,744 miliarde lei (417 milioane euro), iar vânzările au avansat cu 23%, la 10,271 miliarde lei (2,457 miliarde euro), datorită preţului favorabil al ţiţeiului şi revenirii cererii de carburanţi şi gaze naturale.

Acţiunile SIF Oltenia (SIF5) au consemnat o scădere apropiată de cea a SIF Banat-Crişana şi au coborât cu 3,77%, la 1,02 lei, pe al doilea rulaj din piaţă, de 6,9 milioane lei.

Între orele 16:18 şi 16:21 au fost realizate trei deal-uri cu acţiuni BRD (3,9 milioane lei), Banca Transilvania (2,4 milioane lei) şi OMV Petrom (2,1 milioane lei). Tranzacţia cu titluri BRD a fost realizată la 11,39 lei, cu 6,45% peste închiderea de marţi, iar deal-ul cu acţiuni Banca Transilvania a fost încheiat la 1,071 lei, cotaţie cu 4,39% peste referinţă.

La un preţ mai mare, cu 2,86%, a fost realizată şi tranzacţia specială cu acţiunile OMV Petrom, titlurile fiind cedate la 0,324 lei.

Pe piaţa principală acţiunile BRD au crescut cu 3,74%, la 11,1 lei, iar titlurile Băncii Transilvania au avansat cu 3,51%, la 1,062 lei. Operaţiunile cu acţiuni BRD au însumat 3,4 milioane lei, iar titlurile Băncii Transilvania au avut un rulaj de 3,8 milioane lei.

Pe segmentul destinat produselor structurate operaţiunile au însumat 3 milioane lei, iar tranzacţiile cu contracte futures şi unităţi de fond au totalizat 220.000 de lei şi, respectiv, 20.000 de lei. Totodată, au fost realizate şi două transferuri cu obligaţiuni, pentru 127.000 de lei.

Astfel, lichiditatea totală a BVB a fost de 90,9 milioane lei (21,3 milioane euro), cu 33% sub rulajul de marţi, de 135,5 milioane lei (31,7 milioane euro).

Piaţa Rasdaq a consemnat cel mai mare rulaj din 14 iulie, de 28,2 milioane lei (6,6 milioane euro), datorită unui deal cu 9,2% din acţiunile companiei de stat Conpet Ploieşti (COTE), în valoare de 27,1 milioane lei (6,3 milioane euro). O lichiditate mai mare a fost înregistrată la 14 iulie, când operaţiunile au însumat 57,6 milioane lei (13,4 milioane euro), cea mai mare parte fiind asigurată de mai multe deal-uri cu 33,82% din acţiunile Argus Constanţa (UARG), pentru 38,8 milioane lei.

Rulajul de miercuri este cu mult peste valoarea cumulată a tranzacţiilor de marţi, de 2,2 milioane lei (525.000 de euro).

Deal-ul cu acţiunile Conpet a fost realizat la preţul de 34 lei, cu 6,22% peste cotaţia de marţi. Pe piaţa principală, titlurile companiei au urcat cu 6,22%, la 34 lei, pe un rulaj de numai 2.000 de lei.

La finalul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 2,4%, linia fiind urmată şi de majoritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est, care consemnau corecţii cuprinse între 1,3% şi 4,7%. Cel mai sever declin era consemnat de piaţa din Ungaria. Bursele din SUA au deschis ziua de miercuri în scădere cu până la 2,6%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici