Bursele globale scad din cauza temerilor că Franţa şi-ar putea pierde ratingul "AAA"

Bursele globale au scăzut miercuri, din cauza temerilor că Franţa şi-ar putea pierde ratingul "AAA", chiar dacă agenţiile Fitch şi Moody's au confirmat calificativul ţării. Acţiunile europene au coborât cu 1,5%, cele mai mari scăderi fiind înregistrate de băncile franceze.

684 afișări
Imaginea articolului Bursele globale scad din cauza temerilor că Franţa şi-ar putea pierde ratingul "AAA"

Bursele globale scad din cauza temerilor că Franţa şi-ar putea pierde ratingul "AAA" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Anunţul de miercuri al Fitch şi Moody's a reluat un comentariu similar, de marţi, al Standard & Poor's.

"Există discuţii privind o posibiă retrogradare a Franţei. Piaţa este destul de neliniştită, iar Franţa pare să fie următorul stat pe radarul tuturor, aşa că au loc vânzări ale acţiunilor băncilor franceze", a spus un trader din Londra.

Bursele au trecut pe declin după ce dimineaţă se aflau în creştere, susţinute de anunţul de marţi al Rezervei Federale (Fed) privind menţinerea pentru cel puţin doi ani a dobânzilor la nivelul minim record.

Acţiunile de pe bursa din SUA au deschis în scădere miercuri, după creşterile de marţi.

Angajamentul fără precedent al Fed a avut două tăişuri, notează Reuters. A transmis pieţelor mesajul că Fed este dispusă să ofere sprijin, dar a admis şi cât de tare s-a înrăutăţit situaţia economiei SUA.

"Ne aşteptăm la volatilitate în continuare. Cred că am putea ajunge chiar la minimele înregistrate luni", a spus Oliver Pursche, preşedinte al companiei Gary Goldberg Financial Services din Suffern, New York.

Euro a scăzut puternic, marţi, faţă de dolar din cauza temerilor că Standard & Poor's ar putea recurge la reevaluarea ratingurilor statelor din Europa, după retrogradarea SUA la sfârşitul săptămânii trecute.

Moneda europeană s-a depreciat până la 1,4243 dolari, dar a revenit ulterior la 1,4246 dolari, în declin cu 0,9% faţă de ziua anterioară.

Banca centrală a Elveţiei a anunţat că extinde măsurile de combatere a aprecierii francului. Investitorii au investit masiv în franci, monedă considerată sigură în actualul context de instabilitate.

Preţul titlurilor Trezoreriei SUA a crescut, odată cu revizuirea negativă a aşteptărilor traderilor privind economia SUA, ca urmare a anunţului Fed. Randamentul titlurilor pe zece ani a scăzut de la 2,24% marţi la 2,16%.

Indicele MSCI, care include acţiuni din mai multe state din întreaga lume, se afla în scădere cu 1,2%, după creşteri în prima parte a zilei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici