Cazările locale au făcut avere prin Airbnb şi prin Booking

Cazările locale au încasat 70 de milioane de euro în primele trei luni prin intermediul platformelor Airbnb şi Booking, care percep un comision între 10% şi 30% proprietarilor de cazări, acesta fiind businessul platformelor de plan local, scrie Ziarul Financiar.

995 afișări
Imaginea articolului Cazările locale au făcut avere prin Airbnb şi prin Booking

Cazările locale au făcut avere prin Airbnb şi prin Booking

Proprietăţile din România listate pe platformele Airbnb şi Boooking au încasat în primele trei luni ale acestui an 70 milioane euro, potrivit unui calcul realizat de Ziarul Financiar pe baza date­lor Eurostat. În primele trei luni din acest an au fost înregistrate peste 870.000 de nopţi de cazare prin intermediul platformelor online Airbnb şi Booking, ceea ce înseamnă o creştere de 60% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2019, reper pentru piaţa turistică, potrivit datelor Eurostat.

ZF a luat un preţ mediu pe noapte de circa 80 de euro, calculând astfel dimensiunea pieţei platformelor online. Platformele de tip Airbnb şi Booking percep un comision între 10% şi 30% proprietarilor de cazări, acesta fiind businessul platformelor de plan local.

Datele de la Eurostat arată că evoluţia pozitivă a turismului se întâmplă peste tot în Europa, dorinţa oamenilor de a călători s-a tradus într-un număr mai mare de înnoptări înregistrate în mai multe ţări europene în primele trei luni ale acestui an.

Potrivit aceleiaşi surse, prin intermediul platformelor online de rezervări, turiştii au stat 4,6 milioane de nopţi în unităţile de cazare locale în 2022. Datele privind numărul nopţilor pe­trecute în cazările locale rezer­vate prin intermediul acestor platforme sunt diferite faţă de informaţiile furnizare de Institutul Naţional de Statistică.

Multe proprietaţi listate pe aceste platforme nu funcţionează legal, deşi preţurile nu sunt diferite faţă de unităţile de cazare clasificate şi care funcţionează în legalitate. Platformele online nu trec printr-un proces de verificare legislativ proprietăţile care se listează.

Totuşi, începând de anul trecut a fost reglementată în România activitatea celor care îşi închiriază casele în regim hotelier. Persoanele care au astfel de apartamente listate pe platforme de tip Airbnb şi Booking.com sunt incluse în categoria operatorilor economici care desfăşoară activităţi de cazare, alimentaţie publică şi alte servicii specifice în structuri de primire turistice. Cu toate acestea, reprezentanţii statului nu au date cu privire la numărul celor care activează în ilegalitate şi nici nu există o formă de control pentru identificarea acestora.

Potrivit unui calcul ZF pe baza datelor Eurostat, platformele online de rezervări au intermediat cazări în valoare totală de peste 360 milioane euro în 2022, fiind înregistrate peste 4,6 milioane înnoptări prin inter­mediul platformelor de tip Booking.com sau Airbnb.

Aproape 30.000 de proprietăţi din România sunt listate pe platforma Booking.com, pe când Airbnb are în România circa 18.000 de cazări listate, conform platformei de analiză AirDNA, însă multe dintre acestea nici nu sunt hoteluri, ci doar apartamente închiriate în regim hotelier. Numărul proprietăţilor listate pe aceste paltforme variază în funcţie de sezon, în general, în perioada verii, există mai multe cazări disponibile pe platformele online.

Datele Eurostat mai arată faptul că platformele online de rezervări sunt cele mai căutate atunci când vine vorba de turismul rural şi montan. Astfel, cele mai multe nopţi intermediate de platforme au fost înregistrate de proprietăţile din centrul ţării, fiind zona cu cele mai multe nopţi înregistrate de platforme, de circa 1,3 milioane în 2022. La polul opus se află regiunea Sud-Vest Oltenia, cu doar 71.000 de nopţi de cazare înregistrate în 2022.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
airbnb,
booking,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici