Video CE a adoptat Programul pentru Infrastructură Mare, pentru 2014-2020. Ponta şi Creţu, prezenţi la o ceremonie simbolică de semnare - VIDEO

Comisia Europeană a adoptat Programul Operaţional pentru Infrastructură Mare al României (POIM) pentru perioada 2014-2020, în valoare de circa 9,5 miliarde euro din fondurile UE, aproape jumătate din cele 23 miliarde euro alocate României, vizând proiecte din transporturi, energie şi mediu.

4252 afișări

"Luând în calcul şi cofinanţarea de la bugetul naţional, programul valorează peste 11,8 miliarde de euro dedicaţi creşterii economice şi creării locurilor de muncă", se arată într-un comunicat al Ministerului Fondurilor Europene.

Astfel, Uniunea Europeană va investi 9,41 miliarde de euro în România în transporturi, mediu şi energie.

"Acest pachet de investiţii, cel mai mare program operaţional al României şi al doilea din Europa ca mărime, va contribui la dezvoltarea unui sistem de transport sustenabil şi ecologic, va proteja mediul şi va spori eficienţa energetică a ţării. Programul va consolida competitivitatea economică a României şi va aduce oraşele şi regiunile României mai aproape de Uniunea Europeană", a declarat vineri comisarul european pentru politică regională Corina Creţu.

Ea a îndemnat autorităţile să înceapă implementarea proiectelor cheie de infrastructură şi din domeniul resurselor naturale, care vor contribui "decisiv" la dezvoltarea României.

Prim-ministrul Victor Ponta, comisarul pentru Politici Regionale, Corina Creţu şi ministrul Fondurilor Europene, Marius Nica au luat parte, vineri, la o ceremonie simbolică de semnare a Programului Operaţional pentru Infrastructură Mare (POIM), organizată de Reprezentanta Comisiei Europene în România şi Ministerul Fondurilor Europene.

Programul va pune în practică Masterplanul de transport, strategia pentru următorii ani a sectorului românesc al transporturilor, care vizează să îmbunătăţească infrastructura deja existentă, să dezvolte un sistem de transport urban sustenabil şi să definitiveze reţeaua centrală TEN-T în România.

Creşterea eficienţei energetice, protejarea resurselor naturale şi încurajarea prevenirii riscurilor în ceea ce priveşte schimbările climatice reprezintă alte obiective importante ale programului pentru infrastructura mare.

Totodată, acesta va susţine capacitatea României de a-şi îndeplini obligaţiile din domeniul mediului, în special în ceea ce priveşte gestionarea resurselor de apă şi a deşeurilor.

Ministrul Fondurilor Europene, Marius Nica, a declarat la jumătatea lunii iunie că prin Programul Operaţional Infrastructură Mare sunt alocate aproximativ trei miliarde de euro, inclusiv cofinanţarea naţională şi rezerva de performanţă, care acoperă doar parţial nevoile de investiţii din proiectele aflate în pregătire. O finanţare suplimentară va fi asigurată prin Programul Naţional pentru Dezvoltare Rurală, măsura de dezvoltare a infrastructurii în mediul rural.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici