CE vrea să mute supravegherea LIBOR de la Londra la Paris, la o agenţie a UE

Comisia Europeană (CE) a propus transferarea responsabilităţilor de supraveghere a indicelui de dobândă LIBOR din Marea Britanie la Autoritatea Europeană a Valorilor Mobiliare şi Pieţelor (ESMA), instituţie independentă a UE, cu sediul la Paris.

111 afișări
Imaginea articolului CE vrea să mute supravegherea LIBOR de la Londra la Paris, la o agenţie a UE

CE vrea să mute supravegherea LIBOR de la Londra la Paris, la o agenţie a UE (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Decizia este justificată prin importanţa ratelor LIBOR, care influenţează bănci, fonduri de investiţii şi populaţia din mai multe state UE, potrivit unui proiect de directivă obţinut de Bloomberg.

Supravegherea unor indici de importanţă critică privind dobânzile de pe piaţa interbancară de către autorităţi naţionale de reglementare nu va fi eficientă în ceea ce priveşte soluţionarea riscurilor presupuse de astfel de indicatori, se spune în document.

În prezent, indicele LIBOR este supravegheat de FCA, sau Autoritatea pentru Conduită Financiară din Marea Britanie.

Autorităţile de reglementare la nivel global caută alternative la LIBOR, după ce autorităţile din Statele Unite şi Marea Britanie au descoperit că anumite bănci importante au conspirat pentru a manipula dobânzile.

Royal Bank of Scotland şi Barclays (Marea Britanie) şi UBS (Elveţia) au fost sancţionate cu amenzi în valoare totală de 2,5 miliarde de dolari pentru astfel de nereguli, iar ancheta continuă la peste 10 instituţii financiare.

Propunerile CE vor acorda autorităţilor de reglementare şi prerogativa de a forţa băncile să participe la comisii care vor furniza informaţii necesare pentru stabilirea indicilor importanţi de dobândă, potrivit proiectului.

Comisia vrea stabilirea unor reguli de bună guvernanţă pentru a asigura un nivel mai ridicat de transparenţă, a limita conflictele de interese şi a garanta reprezentativitatea indicilor, a declarat pentru Bloomberg Chantal Hughes, purtător de cuvânt al comisarului european pentru servicii financiare, Michel Barnier.

De asemenea, cadrul legislativ propus de CE pentru supravegherea indicilor de dobândă va fi susţinut prin sancţiuni, a adăugat Hughes, fără a oferi alte detalii.

Contactaţi de Bloomberg, reprezentanţii FCA şi ai ESMA au refuzat să comenteze informaţiile.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici