CONFERINŢA MEDIAFAX - Bunescu: Diferenţele de dobânzi faţă de Europa se văd şi în diferenţa dintre dobânda BNR şi cea a BCE

Comparaţiile dintre dobânzile de pe piaţa locală şi cele din zona euro sunt nepotrivite şi nu ţin cont de "diferenţele enorme" dintre riscurile şi structurile celor două pieţe, apreciază vicepreşedintele BRD Petre Bunescu, arătând că elocventă este şi diferenţa între dobânda BNR şi rata cheie a BCE.

226 afișări
Imaginea articolului CONFERINŢA MEDIAFAX - Bunescu: Diferenţele de dobânzi faţă de Europa se văd şi în diferenţa dintre dobânda BNR şi cea a BCE

Vicepreşedintele BRD Petre Bunescu (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

"Se mai ridică problema dobânzilor, că sunt mici, că sunt mari, că sunt potrivite, nepotrivite. Fiecare comparăm, că uite, pe piaţa monetară la euro sunt 0,3-0,4%, iar în România sunt 4%. Uităm de regulă, când facem această afirmaţie de diferenţele enorme dintre cele două pieţe. Riscurile respective, structura economică şi aşa mai departe. Din moment ce dobânda de referinţă a BNR la ora actuală este de 5,25% faţă de 0,25% la BCE, ne imaginăm lesne care sunt diferenţele de abordare, repet, între costurile resurselor şi ale creditelor într-o ţară europeană şi o ţară ca România", a explicat Bunescu la conferinţa Mediafax Talks about Banking.

Bunescu a arătat că, pe de altă parte, dobânda care se oferă la depozite este în corelaţie cu posibilitatea de plasament.

"Pe bună dreptate se pune problema reducerii costurilor la credite (...) Dar nu poţi să ai costuri mari şi dobânzi mici la credite", a continuat Bunescu.

Oficialul BRD-Groupe Societe Generale a încercat să răspundă şi la critica potrivit căreia băncile au început să acorde populaţiei dobânzi real negative pentru sumele atrase.

"Ce-ar câştiga deponentul dacă ar ţine banii acasă. Ar fi şi riscul mai mare şi n-ar câştiga nici măcar acel 2-3-4%", a spus Bunescu.

Vicepreşedintele BRD crede că reluarea creşterii economice, inevitabilă pentru România, nu se va putea baza pe economisirea internă, iar resursele externe vor juca în continuare un rol esenţial în creditare.

Bunescu aminteşte că deşi raportul credite/depozite se situează la circa 114%, aproximativ 20% din depozite sunt blocate în rezervele minime obligatorii constituite la BNR, ceea dce înseamnă că peste 30% dintre credite sunt finanţate în continuare din resurse externe.

În opinia oficialului BRD, băncile trebuie să se orienteze mai mult către economisirea internă pe termen mediu şi lung şi să ofere pachete de produse şi servicii care să răspundă unor astfel de comportamente din partea clienţilor. El a aminitit că majoritatea resurselor sunt în continuare pe termen scurt, de până în şase luni.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici