Clienţii băncilor vor mandata avocaţii să negocieze şi să îi reprezinte în procese colective

Clienţii nemulţumiţi vor mandata avocaţii să negocieze cu băncile şi, eventual, să îi reprezinte în procese colective, după ce unele discuţii purtate direct cu reprezentanţii instituţiilor de credit nu au ajuns la niciun rezultat.

59 afișări
Imaginea articolului Clienţii băncilor vor mandata avocaţii să negocieze şi să îi reprezinte în procese colective

Clienţii băncilor vor mandata avocaţii să negocieze şi să îi reprezinte în procese colective (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)

"Luni voi semna contractul de asistenţă juridică, pentru circa 300 de clienţi ai BCR. Totodată, lista clienţilor Volksbank cu care voi semna în curând a fost limitată de asemenea la aproximativ 300 de persoane, din cauză că s-ar depăşi anumite limite de gestionare administrativă a unui eventual proces", a declarat pentru MEDIAFAX avocatul Gheorghe Piperea.

El a precizat că va exista o încercare de negociere, iar dacă aceasta va eşua atunci se va ajunge la proces.

Piperea a spus că plângerile clienţilor nu au nicio legătură cu Ordonanţa de Urgenţă 50 privind creditele de consum, ci cu unele clauze, considerate abuzive, care încalcă legi mai vechi.

"De exemplu, în unele contracte dobânda este variabilă şi stabilită în funcţie de indicele de referinţă al băncii, afişat doar la sediul instituţiei. O lege din anul 2000 stabileşte că clauzele opace, confuze, care depind de bancă sunt nule", a arătat avocatul.

Totodată, el speră că băncile vor fi suficient de responsabile şi atente astfel încât să se evite procesele, care ar fi "un coşmar" pentru toată lumea.

"Astfel de procese prezintă un risc reputaţional pentru bancă şi sistemul bancar în totalitate", a apreciat avocatul.

Clienţii Volksbank sunt primii care au început o amplă ofensivă împotriva băncii, prin organizarea în grupuri pe internet unde discută despre problemele pe care le întâmpină în relaţia cu instituţia de credit. Ulterior, exemplul lor a fost urmat de clienţi ai BCR, Bancpost, Raiffeisen şi Banca Transilvania.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici