Cluj: Parcul industrial Tetarom IV pierde finanţarea europeană de peste 17 milioane de lei

Construcţia parcului industrial Tetarom IV din judeţul Cluj pierde finanţarea europeană în valoare de peste 17 milioane de lei, după ce consilierii CJ au votat, joi, încetarea contractului de finanţare, motivând că proiectul nu va putea fi implementat până la data impusă, 31 decembrie 2015.

832 afișări
Imaginea articolului Cluj: Parcul industrial Tetarom IV pierde finanţarea europeană de peste 17 milioane de lei

Cluj: Parcul industrial Tetarom IV pierde finanţarea europeană de peste 17 milioane de lei (Imagine: Shutterstock)

Consilierii judeţeni din Cluj au votat, joi, cu majoritate de voturi, încetarea contractului de finanţare europeană a proiectului Parc Industrial Tetarom IV, întrucât data de implementare a proiectului, 31 decembrie 2015, nu poate fi respectată.

Potrivit proiectului aflat pe ordinea de zi a şedinţei de Consiliu Judeţean, valoarea eligibilă a contractului este de aproximativ 35 milioane de lei, din care contribuţia Consiliului Judeţean şi a Uniunii Europene ar fi fost de câte 50 la sută.

"În urma numeroaselor sesizări ale antreprenorului şi a problemelor ridicate în cadrul şedinţelor de comandament privind omisiunile proiectului au apărut premisele revizuirii proiectului tehnic. Proiectul revizuit a fost predat la registratura CJ de către proiectant la data de 25 martie 2015 şi s-a constatat faptul că acţiunea de revizuire a acestuia a generat o majorare a valorii lucrărilor cu aproximativ 12.400.000 lei, fără TVA, reprezentând un procent de 37% din valoarea contractului de lucrări şi, implicit, generează majorarea corespunzătoare a contribuţiei judeţului Cluj la cheltuielile neeligibile ale proiectului. (…) Ţinând cont de cele prezentate, ne aflăm în imposibilitatea legală de a implementa contractul de lucrări nr. 53/19.033/14.10.2014, în termenii şi condiţiile contractului de finanţare nr. 3665/29.03.2013", se arată în proiectul de hotărâre aprobat de consilierii judeţeni.

Vicepreşedintele cu atribuţii de preşedinte al CJ Cluj, Vakar Istvan, a declarat pentru MEDIAFAX că renunţarea la finanţarea europeană pentru realizarea parcului industrial Tetarom IV este "cea mai bună soluţie în momentul de faţă" şi că, până acum, din bugetul judeţului s-au cheltuit aproximativ 2,5 milioane de lei, pentru lucrări la parcul respectiv.

"Această decizie de renunţare la finanţarea europeană e cea mai bună soluţie. Noi am cheltuit până acum aproximativ 2,5 milioane de lei pentru ridicarea unei hale, pentru turnarea fundaţiei la clădirea de birouri, precum şi pentru organizarea de şantier. Deci, practic, noi nu trebuie să înapoiem niciun ban către Uniunea Europeană, ci doar am renunţat să mai primim acei bani. Lucrarea nu are cum să fie finalizată în termenele impuse, pentru că proiectarea a fost greşită din start, iar noi ar fi trebuit să plătim 50 de mililoane de lei ca să putem respecta acele termene. Bani pe care nu îi avem", a declarat corespondentului MEDIAFAX, Vakar Istvan.

Vakar Istvan a mai spus că parcul industrial Tetarom IV se va face din banii judeţului, pe etape, "fără să fim presaţi de termene", iar finanţarea europeană la care s-a renunţat va fi folosită pentru două proiecte al municipalităţii.

"Acei bani vor rămâne tot la Cluj, se vor amenaja drumul Lombului şi drumul Făgetului. Am vorbit deja cu primarul Emil Boc şi acele proiecte se vor face cu acei bani care iniţial au fost destinaţi Tetaromului", a mai spus Vakar Istvan.

Contractul pentru construirea celui de-al patrulea parc industrial Tetarom din Cluj a fost semnat, în aprilie 2014, de preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) din acea perioadă, Horea Uioreanu, lucrările urmând să fie finalizate în 20 de luni.

"Finanţarea este asigurată din mai multe surse, cum sunt bugetul CJ, fonduri europene şi bugetul naţional. Se deschide investitorilor un nou parc industrial pe raza comunei Feleacu, pe o suprafaţă de 85 de hectare, unde vor fi create noi locuri de muncă. Durata de execuţie este de 20 de luni, fiind incluse lucrări de terasamente şi viabilizare şi o hală", declara preşedintele CJ Cluj, Horea Uioreanu.

Lucrările la parcul industrial Tetarom IV au început în mai 2014, însă licitaţia de atribuire a proiectului a fost contestată de societatea Tehnodomus, iar lucrările au fost suspendate.

Ulterior, Curtea de Apel Cluj a dat câştig de cauză societăţii care a contestat, astfel că în octombrie 2014, lucrările la Tetarom IV au fost atribuite asocierii dintre firmele ACI Cluj, Nordcomforest, Electromontaj SA şi SC Erbi Prod Com SA.

În judeţul Cluj funcţionează alte trei parcuri industriale administrate de SC Tetarom SA în care îşi desfăşoară activitatea firme precum DeLonghi sau Bosch.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici