Comisia Europeană ar putea sancţiona Spania pentru că nu a redus deficitul bugetar

Comisia Europeană (CE) ar putea sancţiona Spania pentru că a amânat implementarea unor măsuri de austeritate înainte de alegerile din luna martie şi a supraestimat deficitul bugetar de anul trecut pentru ca cifrele din 2012 să arate mai bine, au declarat surse apropiate situaţiei.

139 afișări
Imaginea articolului Comisia Europeană ar putea sancţiona Spania pentru că nu a redus deficitul bugetar

Comisia Europeană ar putea sancţiona Spania pentru că nu a redus deficitul bugetar (Imagine: Mediafax foto/AFP)

Totodată, CE consideră că Spania nu acţionează suficient de rapid în privinţa deteriorării finanţelor publice estimată pentru 2012, riscând creşterea economică din următorii ani, au afirmat surse oficiale europene.

Întrebat dacă Olli Rehn, comisarul european pentru Economie şi politică monetară, va recomanda miniştrilor Finanţelor din zona euro să adopte sancţiuni împotriva Madridului, una dintre surse a spus: "Este foarte probabil".

"Nu vrem să facem asta. Dar dacă există o deviere, dacă este aproape inevitabil, vom fi nevoiţi să o facem", a adăugat el.

O eventuală sancţiune împotriva Spaniei privind ţintele de deficit bugetar, cel mai probabil o amendă, va fi decisă separat de iminentul raport al CE privind dezechilibrele economice, care ar trebui de asemenea să "arate cu degetul" spre statul iberic.

CE a declanşat procedura de deficit excesiv împotriva Spaniei în aprilie 2009. Procedura prevede sancţiuni sub formă de amenzi pentru statele din zona euro care depăşesc limita de deficit bugetar de 3% din PIB prevăzută în Pactul de Stabilitate şi Creştere, în timp ce ţările membre UE din afara zonei euro pot fi penalizate prin reducerea fondurilor structurale.

Astfel, Madridul ar putea fi sancţionat cu amenzi de până la 0,1% din PIB pentru că nu a redus deficitul bugetar în conformitate cu angajamentele faţă de UE.

Spania a avut în 2010 un Produs Intern Brut de 1.062,6 miliarde euro, astfel că sancţiunea maximă aplicabilă ar fi de aproximativ un miliard de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici