Comisia Europeană va recomanda lansarea procedurii pentru deficit excesiv contra României / Deficitul bugetar va creşte la 6,1% în 2021, avertizează instituţia

Comisia Europeană va recomanda săptămâna viitoare lansarea procedurii pentru deficit excesiv împotriva României, a declarat, miercuri, Valdis Dombrovskis, vicepreşedinte executiv al CE.

4432 afișări
Imaginea articolului Comisia Europeană va recomanda lansarea procedurii pentru deficit excesiv contra României / Deficitul bugetar va creşte la 6,1% în 2021, avertizează instituţia

Comisia Europeană va recomanda lansarea procedurii pentru deficit excesiv contra României

„Dacă este să vorbim despre procedura privind dezechilibre macroeconomice, avem acum trei ţări cu dezechilibre excesive şi zece ţări cu dezechilibre. Ciprul, Grecia şi Italia au dezechilibre excesive, au avut şi anul trecut. În acelaşi timp, Germania, Spania, Franţa, Croaţia, Irlanda, Olanda, Portugalia, România şi Suedia înregistrează dezechilibre. Singura diferenţă comparativ cu anul trecut este că în Bulgaria au fost acum corectate.

Sofia a înregistrat progrese importante în consolidarea guvernanţei sectorului financiar, datoria corporativă a scăzut, s-a diminuat şi ponderea creditelor neperformante", a declarat Valdis Dombrovskis, vicepreşedinte executiv al Comisiei Europene, într-o conferinţă de presă desfăşurată miercuri la Bruxelles.

"În privinţa veştilor nu tocmai bune, am publicat recent raportul în virtutea Articolului 126.3 referitor la România care arată că iniţierea procedurii pentru deficit excesiv împotriva ţării este garantată, întrucât deficitul a fost peste nivelul de 3% din PIB anul trecut şi se estimează că va rămâne aproximativ acelaşi nivel anul acesta şi anul viitor. Ce am văzut în România este practic o acumulare de mult timp a dezechilibrelor fiscale şi o politică fiscală prociclică expansionistă începând din 2016.

Statele membre au oferit un aviz care confirmă evaluarea Comisiei Europene, ceea ce înseamnă că vom continua şi vom recomanda lansarea procedurii pentru deficit excesiv împotriva României săptămâna viitoare", a precizat Valdis Dombrovskis.

Deficitul bugetar va creşte la 6,1% în 2021, avertizează Comisia Europeană

Deficitul bugetar al României se va majora la 4,4% din PIB în 2020 şi 6,1% în 2021 ca urmare a majorării pensiilor, scrie Comisia Europeană în raportul de ţară referitor la România, publicat miercuri.

Deficitul de cont curent este prognozat să se păstreze pe o tendinţă de deteriorare şi să ajungă la 5,4% în 2021 ca urmare a polititicii fiscale expansioniste.

Comisia mai notează că ratingurile României, aflate la limita inferioară a categoriei "investment grade" (recomandat pentru investiţii), sunt sensibile la viitoarea direcţie a politicii fiscale. Comisia notează că agenţia de rating Standard & Poor's a revizuit perspectiva de rating a României de la "stabil" la "negativ" din cauza poziţiei bugetare.

"Eşecul aplicării unor măsuri de corecţie în domeniul fiscal, compensând şi/sau modificând programata creştere semnificativă a pensiilor, constituie un risc-cheie negativ pentru rating-urile României", scrie în raportul de ţară.

Potrivit Comisiei, în lipsa unor modificări la legea pensiilor, datoria publică va exploda, fiind estimată să ajungă la 90% din PIB la finalul deceniului (2030) faţă de 37% în noiembrie 2019. La finalul lui 2021 este estimată o datorie publică de 40,6% în raport cu PIB. Executivul comunitar mai atrage atenţia că costurile de finanţare ale datoriei sunt peste cele din Ungaria, Polonia sau Bulgaria.

Comisia mai avertizează că majorarea datoriei publice într-un ritm alert poate duce România într-o capcană de sustenabilitate a finanţării pe termen mediu.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
ue,
românia,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici